Κορονοϊός: Αλλάζει τα μέτρα για την εστίαση η κυβέρνηση

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα οδηγεί σε αναπροσαρμογή του πλάνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κορονοϊός: Αλλάζει τα μέτρα για την εστίαση η κυβέρνηση

Σε αναγκαστική στροφή οδηγείται, εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση, στο θέμα των μέτρων που θα ισχύσουν στην εστίαση, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις με την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς η δεύτερη – όπως αποδεικνύεται από τις συνέπειες των κορονοπάρτι – φαίνεται να οδηγεί τη διασπορά, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο», είπε ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα, τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Και προσέθεσε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», τονίζοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή.

Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να πειστούν όλο και περισσότεροι πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν, με την κυβέρνηση να «μοιράζει» διευκολύνσεις και «προνόμια», αλλά και με τη ζωή των ανεμβολίαστων να γίνεται δυσκολότερη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, πλέον, οι κλειστοί χώροι να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο σενάριο, που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι, είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο στους εμβολιασμένους.

Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας.

Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, αφορά στη δημιουργία δύο ειδών χώρων, των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μικτών (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αρκεί οι δεύτεροι να έχουν στα χέρια τους ένα αρνητικό rapid test).