ΟΗΕ: Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υποφέρουν από πείνα στην Αιθιοπία

Εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση αντιμετωπίζει η Αιθιοπία μετά από τις πρόσφατες συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκράι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υποφέρουν από πείνα στην Αιθιοπία
Photo credits: Reuters

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας είχαν ως αποτέλεσμα ο λιμός να πλήττει πλέον περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, αναφέρουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Στην πρώτη δημόσια συνάντηση για την κρίση, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι έως και 33.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλα 1,8 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης που έχει διαρκέσει οχτώ μήνες. Προειδοποίησαν επίσης για περαιτέρω συγκρούσεις παρά τη δήλωση για κατάπαυση του πυρός.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία πολεμά τις περιφερειακές δυνάμεις στο Τιγκράι, κήρυξε μονομερή εκεχειρία τη Δευτέρα. Οι αντάρτες, ωστόσο, δεσμεύτηκαν να απομακρύνουν τους «εχθρούς» τους από την περιοχή και υπήρξαν αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις καθώς αυξάνεται η πίεση διεθνώς για να αποσυρθούν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι μάχες μεταξύ του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) και των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν ήδη αφήσει χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς. Παράλληλα περισσότεροι από δύο εκατ. έχουν εκτοπιστεί.

Όλες οι πλευρές στη σύγκρουση έχουν κατηγορηθεί ότι διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη ότι η κατάσταση στο Τιγκράι επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η περιοχή βίωσε «τη χειρότερη κατάσταση πείνας που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Ραμές Ρατζασιναμ.

«Σχεδόν 5,2 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διέψευσε τις κατηγορίες ότι παρεμποδίζει τη βοήθεια αφού οι αντάρτες του Τιγκράι ανέλαβαν τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της βόρειας περιοχής νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr