Καναδάς: Εκατοντάδες πυρκαγιές ενεργές στη Βρετανική Κολομβία

Μετά τον καύσωνα και τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που πλήττουν τον δυτικό Καναδά τις τελευταίες μέρες η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμα απειλή.

Καναδάς: Εκατοντάδες πυρκαγιές ενεργές στη Βρετανική Κολομβία
Photo credits: Darryl Dyck/AP

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές, τις οποίες πυροδότησαν κεραυνοί, είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον δυτικό Καναδά μετά τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά δήλωσε ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Βρετανική Κολομβία οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο των πυρκαγιών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν το χωριό Λυτόν (Lytton) στην επαρχία. Η περιοχή κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία του Καναδά, αγγίζοντας τους 49,6 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, και έπειτα τυλίχτηκε στις φλόγες.

Η πυρκαγιά στο χωριό, το οποίο φιλοξενεί περίπου 250 άτομα και βρίσκεται περίπου 260 χιλιόμετρα (160 μίλια) βορειοανατολικά του Βανκούβερ, ανάγκασε πολλούς κατοίκους να φύγουν χωρίς τα υπάρχοντά τους την Τετάρτη το απόγευμα.

«Μέσα σε περίπου 15 λεπτά ολόκληρη η πόλη κατακλύστηκε από τις φλόγες», δήλωσε ο δήμαρχος στο BBC.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι 136 πυρκαγιές ήταν ενεργές σε ολόκληρη την επαρχία και ότι είχαν καταγραφεί περίπου 12.000 αστραπές την προηγούμενη ημέρα.

Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους.

Ο υπουργός Άμυνας του Καναδά Χαρζίτ Σατζάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ελικοπτέρων και προσωπικού, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να προσεγγίσει άτομα που απειλούνται από τις φλόγες.

Οι πυρκαγιές έκλεισαν πολλούς αυτοκινητόδρομους και στις δύο κατευθύνσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ είπε ότι ο καιρός και οι πυρκαγιές είχαν «καταστροφικές» και «άνευ προηγουμένου» επιπτώσεις στη Βρετανική Κολομβία. «Αυτές οι πυρκαγιές δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του τι πρόκειται να είναι ένα μακρύ και απαιτητικό καλοκαίρι», είπε.

Το γραφείο του ιατρικού ελεγκτή της επαρχίας δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ πιθανότατα συνέβαλαν σε 719 ξαφνικούς θανάτους την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που είπε ότι ήταν «τρεις φορές υψηλότερος» από τον μέσο όρο της χρονιάς.

«Πολλοί από τους θανάτους που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων που ζούσαν μόνοι τους σε ιδιωτικές κατοικίες με ελάχιστο εξαερισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ιατροδικαστής Λίζα Λαπουάντ.

Οι θερμοκρασίες άρχισε να πέφτει στις παράκτιες περιοχές του Καναδά, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για τις περιοχές της ενδοχώρας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη για περισσότερες πυρκαγιές όλο το Σαββατοκύριακο.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο καύσωνας. Ωστόσο, η σύνδεση οποιουδήποτε γεγονότος με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περίπλοκη.

Πηγή: naftemporiki.gr