Αρκτική: Λιώνει και η «Τελευταία Περιοχή Πάγου»

Ένα ηχηρό «καμπανάκι» κινδύνου για τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Αρκτική: Λιώνει και η «Τελευταία Περιοχή Πάγου»
Photo credits: Thorsten Milse / WWF-Canon

Ονομάζεται «Τελευταία Περιοχή Πάγου» και είναι μια περιοχή στην θάλασσα Wandel βόρεια της Γροιλανδίας με μόνιμο παχύ στρώμα πάγου. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια για τις πολικές αρκούδες, τις φώκιες, τους θαλάσσιου ίππους και άλλα είδη. Ορισμένα από αυτά τα είδη ανάμεσα στα άλλα μεγαλώνουν εκεί τα μικρά τους.

Ομάδα ερευνητών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση "Communications Earth & Environment" αναφέρει ότι ένας συνδυασμός φαινομένων προκαλεί την εξαφάνιση των πάγων της περιοχής και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το 1979 υπάρχει μια σταδιακή συρρίκνωση των επιπέδων των πάγων στη συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής.

Όμως το καλοκαίρι του 2020 έκαναν την εμφάνιση τους στην περιοχή ασυνήθιστοι για την εποχή πολύ ισχυροί άνεμοι οι οποίοι απομάκρυναν μεγάλες ποσότητες χιονιού ενώ παράλληλα προκαλούσαν ρωγμές στους πάγους. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις απώλειες των πάγων από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή δεν προκάλεσε μια επιπλέον συρρίκνωση των πάγων εκεί αλλά την εξαφάνιση τους σε σημαντικό ποσοστό. Είναι προφανές ότι η εξαφάνιση των πάγων σε αυτή την περιοχή θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Όπως φαίνεται η περιοχή αυτή είναι πολύ πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και πρέπει τώρα να υπάρξει συντονισμένο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για να διαπιστωθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να αναληφθούν δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πηγή: naftemporiki.gr