Καναδάς: Οργή μετά την ανακάλυψη ενός ακόμα τάφου με παιδιά ιθαγενών

Μια σειρά από ανακαλύψεις ανώνυμων τάφων παιδιών ιθαγενών σε πρώην οικοτροφεία στον Καναδά έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων. 

Καναδάς: Οργή μετά την ανακάλυψη ενός ακόμα τάφου με παιδιά ιθαγενών
Photo credits: Reuters

Άγαλμα της Βασίλισσας Βικτώρια στον Καναδά γκρεμίστηκε εν μέσω αυξανόμενης κατακραυγής μετά τη νέα ανακάλυψη ανώνυμων τάφων με παιδιά ιθαγενών σε πρώην οικοτροφείο.

Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από το νομοθετικό κτήριο της επαρχίας Μανιτόμπα και γκρέμισε το εν λόγω άγαλμα την Πέμπτη 1η Ιουλίου, Ημέρα του Καναδά - μια ετήσια γιορτή που σηματοδοτεί την επέτειο της Καναδικής συνομοσπονδίας.

Τα μέλη, φορώντας πορτοκαλί μπλούζες για να τιμήσουν τα παιδιά των ιθαγενών που στάλθηκαν στα περιβόητα οικοτροφεία, έβαψαν το άγαλμα και τη βάση του με κόκκινη μπογιά και άφησαν μια επιγραφή που έλεγε «Ήμασταν παιδιά κάποτε. Φέρτε τα σπίτι».

-.jpg
Photo credits: Reuters

Ένα μικρότερο άγαλμα της Βασίλισσας Ελισάβετ B' επίσης γκρεμίστηκε.

Και οι δυο βασίλισσες θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι ανακαλύφθηκαν ανώνυμοι τάφοι με 182 ανθρώπινα λείψανα σε ένα πρώην οικοτροφείο. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από μακάβριες ανακαλύψεις -η τρίτη μέσα σε ένα μήνα-, που έχουν προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, τουλάχιστον 150.000 παιδιά ιθαγενών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους για να σπουδάσουν σε οικοτροφεία στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής καμπάνιας που προσέβλεπε στην αφομοίωση τους.

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η αστυνομία ανακοίνωσε επιπλέον, ότι δέκα εκκλησίες στην πόλη Κάλγκαρι βανδαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με πορτοκαλί και κόκκινη μπογιά.

Πηγή: The Guardian