Κίνα: Στις ΗΠΑ το βάρος για την προέλευση της Covid-19

Η προέλευση της πανδημίας έχει γίνει πηγή πολιτικής έντασης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με μεγάλο μέρος αυτής να επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, στην πόλη όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. 

Κίνα: Στις ΗΠΑ το βάρος για την προέλευση της Covid-19
Ο Ζάο Λιτζιάν Photo credits: AP

Ένας ανώτερος Κινέζος εμπειρογνώμονας είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση του COVID-19 μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει εκεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), έδειξε ότι τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, εβδομάδες πριν από τα πρώτα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε στον κρατικό ταμπλόιντ στους Global Times ότι η προσοχή πρέπει τώρα να στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καθυστέρησαν στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων στα πρώτα στάδια της επιδημίας, και είναι επίσης ένα κράτος με πολλά βιολογικά εργαστήρια.

«Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα βιο-όπλα που έχει η χώρα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη μελέτη την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι ήταν πλέον «προφανές» ότι το ξέσπασμα του COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μια έκθεση από εθνικό κυβερνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν εύλογο ο ιός να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν -που βρίσκεται στην πόλη όπου εστία κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019-, ανέφερε η Wall Street Journal νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μια προηγούμενη μελέτη έθεσε την πιθανότητα ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προέρχεται από την Κίνα, όπου έχουν βρεθεί πολλοί κορονοϊοί τύπου SARS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ