Κίνα: «Ήσσονος σημασίας» επεισόδιο σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό - «Δεν υπάρχει κίνδυνος»

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η κινεζική Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας υπογράμμισαν πως «δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον».

Κίνα: «Ήσσονος σημασίας» επεισόδιο σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό - «Δεν υπάρχει κίνδυνος»
Photo credits: AFP

Ένας μικρός αριθμός ράβδων καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά είναι η αιτία για τη συσσώρευση ραδιενεργών αερίων στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν, ανακοίνωσαν στις 16 Ιουνίου οι κινεζικές αρχές, οι οποίες υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN μετέδωσε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πως ενδέχεται να υπάρχει «διαρροή» σ' αυτόν τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Κίνα και διαθέτει τους μοναδικούς αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) που έχουν τεθεί σε λειτουργία στον κόσμο.

Η τεχνολογία αυτή, η οποία θεωρείται πως προσφέρει βελτιωμένη ισχύ και ασφάλεια, παρουσιάζεται σαν το κόσμημα της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας και η βιτρίνα του γαλλικού ενεργειακού ομίλου EDF.

Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από το σταθμό ήταν φυσιολογικά.

Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η κινεζική Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας έδωσαν την Τετάρτη τις πρώτες τεχνικές εξηγήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους παραδέχθηκαν μια αύξηση της ραδιενέργειας στο εσωτερικό ενός από τους αντιδραστήρες, η οποία προκλήθηκε «από περίπου πέντε ράβδους καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίσθηκε «συνηθισμένο» από τις αρχές, εξαιτίας «ανεξέλεγκτων παραγόντων» κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς ή της εγκατάστασης των ράβδων στον πυρηνικό σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ