Κρεμλίνο: Χρήσιμη η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, απίθανο να προκύψει συμφωνία

Βλαντιμίρ Πούτιν κα Τζο Μπάιντεν θα συναντηθούν για πρώτη φορά από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Κρεμλίνο: Χρήσιμη η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, απίθανο να προκύψει συμφωνία
Ο πρόεδρος Πούτιν συναντά τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, Μπάιντεν, το 2011

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη την Τετάρτη 16 Ιουνίου είναι απίθανο να αποδώσει χειροπιαστές συμφωνίες, ωστόσο οι συνομιλίες θα είναι χρήσιμες, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ατζέντα των συνομιλιών -πέραν των τελικών επίσημων ανακοινώσεων- επιβεβαιώθηκε στο τηλεφώνημά του με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η ισορροπία στα πυρηνικά, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια και η τύχη των Αμερικανών και Ρώσων υπηκόων που κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση, είπε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συμφωνίες. Αντιμετωπίζω αυτή τη συνάντηση με αισιοδοξία», είπε ο Ουσακόφ στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις του που έλαβαν άδεια δημοσίευσης μια μέρα πριν από τη συνάντηση.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος τον Μάρτιο είχε χαρακτηρίσει «δολοφόνο» τον Πούτιν, έναν πρώην πράκτορα της KGB, θεωρεί ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη σε πολλά μέτωπα.

Έχει επίσης αναφερθεί στα «διλήμματα» της Ρωσίας: τη μετασοβιετική οικονομική κατάρρευση, τον υπερβολικό ζήλο της -όπως τον έχει χαρακτηρίσει- ως προς τη Συρία και προβλήματα ως προς την COVID-19.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είχε προτείνει συνάντηση με τον Πούτιν για να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις βυθίστηκαν στο χαμηλότερο μεταψυχροπολεμικό επίπεδο έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης κατηγορήσει την Μόσχα για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα.

«Η κατάσταση είναι σχεδόν κρίσιμη. Φυσικά κάτι θα πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Ουσακόφ, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ από το 1998 ως το 2008.

Οι δύο ηγέτες έχουν ξεχωριστά αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων -δύο Αμερικανοί πρώην πεζοναύτες κρατούνται στη Ρωσία και Ρώσοι σε αμερικανικές φυλακές.

Ένας δικηγόρος είπε τον περασμένο χρόνο ότι ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ, ο διαβόητος έμπορος όπλων, είναι ένας από τους κρατούμενους που η Μόσχα θέλει να απελευθερωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ