Η συμμαχία Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Λάτση - Τι ετοιμάζουν

Το επόμενο βήμα στην ενέργεια φέρνει η σύμπραξη Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Λάτση.

Η συμμαχία Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Λάτση - Τι ετοιμάζουν

Νέα εποχή ανοίγει για τον ενεργειακό κλάδο, από τη σύμπραξη δύο εκ των μεγαλύτερων και καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων της χώρας. Ο λόγος για τη σύμπραξη της Μότορ Οιλ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μια κίνηση που σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα εποχή συμπράξεων. Επίσης, την είσοδο ενός μεγάλου παίκτη στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, με την συμμετοχή της Μότορ Οιλ στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, που σχεδιάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πετρελαϊκός όμιλος κάνει ένα μεγάλο βήμα, στην παραγωγή ενέργειας, επιταχύνοντας τη στρατηγική του μετατροπή σε ενεργειακό όμιλο.

Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει ευρύ επενδυτικό πλάνο στην ενέργεια. Μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Επίσης, έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πλέον θα έχει παρουσία και στην παραγωγής θερμικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ισχυρό εταίρο, στην ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά, δημιουργώντας μια πρώτη βάση για ενδεχόμενη περαιτέρω συνεργασία. Παράλληλα εξασφαλίζει την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της νέας μονάδας αφού και οι δύο όμιλοι έχουν παρουσία στην αγορά της προμήθειας ρεύματος με την NRG η Μότορ Οιλ και την ΗΡΩΝ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εντός του 2021 η κατασκευή της νέας μονάδας

Η συνεργασία των δύο ομίλων αφορά την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Το προφίλ των δυο ομίλων

Ο Όμιλος Μότορ Οιλ ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην Τέρνα Ενεργειακή. Μεγαλύτερος μέτοχος είναι το νομικό πρόσωπο ΓΕΚ-Τέρνα με 37,9%, ακολουθεί ο Γιώργος Περιστέρης με 14,6% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 6%.
Βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚ-Τέρνα είναι ο Γιώργος Περιστέρης 29,7% και η Μαριάννα Λάτση με 7,6%.