Κορονοϊός: Εξετάζονται τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού διαθέσιμα σύντομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η κυβέρνηση εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο διευκολύνσεων ή προνομίων.

Κορονοϊός: Εξετάζονται τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Τα “προνόμια” για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού βρίσκονται πλέον στο τραπέζι.

Και αυτό καθώς ανοίγουν σύντομα οι πλατφόρμες πρόσβασης σε όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη σχετικά μικρή. Γεγονός που η κυβέρνηση αποδίδει σε απροθυμία μερίδας πολιτών να κάνουν το εμβόλιο (περιπτώσεις όπως της Σάμου προβληματίζουν) , την ώρα που η ίδια δέχεται κριτική για καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα τρέχει έναν αγώνα δρόμου για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αποφύγει ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο. Συνεπώς, το ενδεχόμενο να δοθούν όσα επιπλέον κίνητρα είναι δυνατόν στους πολίτες για να εμβολιαστούν, εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Οι σχετικές αποφάσεις, όπως άφησε χθες να διαφανεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Ιουνίου, ώστε να εφαρμοστούν τα όποια μέτρα από Ιούλιο το νωρίτερο. Και αυτό διότι θα πρέπει να έχει πρώτα δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο επιθυμούν, αλλά και να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να έχουν προλάβει να το πράξουν, αφού απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι για τους 18 και άνω έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα εμβολιασμού με Johnson & Johnson και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 25-29 ετών με όλα τα εμβόλια. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει και εμβολιασμός κατ οίκον για άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας με δυσκολία στη μετακίνηση.

Ποια “προνόμια” θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Ειδικότερα, τα “προνόμια” που εξετάζεται να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι τα εξής:

*Να εξαιρούνται από την υποχρέωση διεξαγωγής και δήλωσης self test εβδομαδιαίως

*Να διευκολύνονται για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας (ήδη άλλωστε έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν το “πράσινο πιστοποιητικό”).

*Να έχουν σταδιακή πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους (κυρίως όσον αφορά στη διασκέδαση)

*Σε δεύτερο χρόνο να απαλλαγούν από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους (όπως στις ΗΠΑ).

Πρώτα όμως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Εξάλλου από την κυβέρνηση τονίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

Πότε και για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ. Και η κυβέρνηση αξιολογεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων κατηγοριών εργαζόμενων στο δημόσιο. Φαίνεται ειδικότερα ότι ξεκινώντας από τα σώματα ασφαλείας και κρίσιμες για την ασφάλεια του κράτους δομές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά σε υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων ομάδων εργαζομένων στο δημόσιο, με τους υγειονομικούς να καλούνται να εμβολιαστούν υποχρεωτικά το φθινόπωρο.

Πηγή: News247.gr