Τιενανμέν: Εξαφανίστηκε η φωτογραφία του "Tank man" από την Bing

Η εμβληματική φωτογραφία του "Tank Man" απέσπασε το βραβείο για τη φωτογραφία της χρονιάς του World Press Photo το 1990, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στην Κίνα, λόγω λογοκρισίας.

Τιενανμέν: Εξαφανίστηκε η φωτογραφία του "Tank man" από την Bing
Photo Credits: AP

Σε ανθρώπινο λάθος απέδωσε η Microsoft το μπλόκο από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης Bing στη φράση "tank man" (ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ) μια αναφορά στην εμβληματική φωτογραφία ενός μοναχικού διαδηλωτή που στέκεται μπροστά από κινεζικά άρματα μάχης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.

Φέτος γιορτάζεται η 32η επέτειος της στρατιωτικής καταστολής.

Οι χρήστες ανέφεραν ότι δεν εμφανίζονταν αποτελέσματα για την αναζήτηση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία και η Ελβετία, σύμφωνα με το Reuters και το Vice News.

Οι αναφορές στο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας έχουν λογοκριθεί εδώ και καιρό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), όπου η κυβέρνηση διατηρεί αυστηρό έλεγχο στο διαδίκτυο, αλλά η λογοκρισία του Bing επεκτάθηκε σε χρήστες εκτός του «μεγάλου τείχους προστασίας» της Κίνας.

Η Microsoft δήλωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τυχαίο ανθρώπινο σφάλμα και εργάζεται ενεργά για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Μικρότερες μηχανές αναζήτησης όπως το DuckDuckGo που λαμβάνουν άδεια για τα αποτελέσματα των αναζητήσεων από τη Microsoft αντιμετώπισαν παρόμοια ζητήματα σχετικά με τις αναζητήσεις «tank man» και δήλωσαν ότι αναμένουν σύντομα μια λύση.

Η rival Google έδειξε πολλά αποτελέσματα για τη διάσημη εικόνα όταν πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση «tank man» την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Κίνα απαγόρευσε την ολονυχτία για την επέτειο για τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν στο Χονγκ Κονγκ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αφορμή την πανδημία, και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η Κίνα μπορεί να ασκήσει οικονομική πίεση για να επιβάλει τη λογοκρισία της στο εξωτερικό, αναφέρει ο Guardian.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου συνελήφθη η δικηγόρος του Χονγκ Κονγκ και ακτιβίστρια Τσόου Χανγκ-τουν, αντιπρόεδρος της ομάδας που διοργανώνει ετήσιες αγρυπνίες για τα θύματα της σφαγής της Κίνας κατά των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας το 1989, σύμφωνα με δύο μέλη της ομάδας.

Η Τσόου συνελήφθη για προαγωγή μιας μη εξουσιοδοτημένης συνέλευσης, δήλωσε στο Reuters o Τσιου Γιαν Λόι, εκτελεστικό μέλος της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ στην Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινήσεων της Κίνας.

Η φωτογραφία

Στη διάσημη φωτογραφία απεικονίζεται ένας άγνωστος διαδηλωτής με άσπρο πουκάμισο να προσπαθεί συμβολικά να εμποδίσει τη διέλευση μιας συστοιχίας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης στις 5 Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, ο κινεζικός στρατός είχε προχωρήσει στην αιματηρή καταστολή φοιτητών που διαδήλωναν επί επτά εβδομάδες στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους νεκρούς.

Πηγή: naftemporiki.gr