ΗΠΑ: Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι το 2023

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο Facebook παρά μόνο όταν «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του κοινού θα έχουν εξαλειφθεί», διευκρίνισε η πλατφόρμα.

ΗΠΑ: Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι το 2023
Photo Credits: Unsplash

Το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ για ένα διάστημα 2 ετών, επισημαίνοντας ότι στις πολιτικές προσωπικότητες θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως και στους άλλους χρήστες, όταν παραβιάζουν τους κανόνες των μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στην περίπτωση της παραπληροφόρησης.

Η πλατφόρμα τον είχε ήδη αποκλείσει προσωρινά στις 7 Ιανουαρίου, καθώς είχε ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον - μια απόφαση άνευ προηγουμένου.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήρτισε έναν νέο κανονισμό σε σχέση με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, προβλέποντας κυρώσεις αναστολής λογαριασμών από έναν μήνα έως δύο χρόνια, για δημόσιες προσωπικότητες, στην περίπτωση ταραχών και βιαιοπραγιών, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καθ’ υποτροπήν παραβάτες θα μπορούν να αποκλείονται διά παντός.

Ο Τραμπ καταγγέλλει «προσβολή» για τα 75 εκατομμύρια των ψηφοφόρων του

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι η απόφαση του Facebook είναι «προσβολή» προς τα «75 εκατομμύρια» των Αμερικανών που τον ψήφισαν το 2020.

«Η απόφαση του Facebook είναι μια προσβολή» προς τους «75 εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2020», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να τη γλυτώνει με τέτοια λογοκρισία και τέτοια φίμωση».

«Στο τέλος, θα κερδίσουμε. Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί αυτές τις καταχρήσεις!», κατέληξε.

Αυτή η απόφαση περί αποκλεισμού του στερεί από τον Τραμπ ένα σημαντικό διαδικτυακό μέσο επικοινωνίας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2022, όταν το κόμμα του θα δώσει μάχη για τις έδρες του Κογκρέσου. Εντούτοις, σημαίνει ότι θα μπορέσει πιθανόν να επιστρέψει στο Facebook πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2024.

Ο Τραμπ έχει αποκλειστεί μόνιμα από το Twitter και παραμένει αποκλεισμένος από το YouTube μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Δεδομένης της κρισιμότητας των συνθηκών, που οδήγησαν στον αποκλεισμό του κ. Τραμπ, πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του αποτέλεσαν μια σοβαρή παραβίαση των κανονισμών μας, στην οποία αξίζει η υψηλότερη δυνατή ποινή βάσει των νέων πρωτοκόλλων», επισήμανε στο μπλογκ του ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων του Facebook Νικ Γκλεγκ.

Το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του Facebook επικύρωσε τον Μάιο τον άνευ προηγουμένου αποκλεισμό εκ μέρους της εταιρείας σε βάρος του Τραμπ. Εντούτοις, αποφάσισε ότι είναι λάθος να επιβάλει μια επ’ αόριστον απαγόρευση και τάχθηκε υπέρ μιας «αναλογικής απάντησης».

Πηγή: naftemporiki.gr