Λευκορωσία: Ο Προτασέβιτς εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση και επαινεί τον Λουκασένκο

Η οικογένειά του Ρομάν Προτασέβιτς αναφέρει ότι η συνέντευξη -όπως και η ομολογία του σε βίντεο μετά τη σύλληψή του-, διεξήχθησαν υπό πίεση.

Λευκορωσία: Ο Προτασέβιτς εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση και επαινεί τον Λουκασένκο
Photo Credits: BELARUSKAJA TELE-RADIO CAMPANIJA

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ μετά από την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair τον Μάιο, εμφανίστηκε με δάκρυα σε τηλεοπτική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, ομολόγησε ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η συνέντευξη της Πέμπτης 3 Ιουνίου ήταν η τρίτη εμφάνιση του Προτασέβιτς από τότε που συνελήφθη. Ο δημοσιογράφος φέρεται να ομολογεί επίσης σε βίντεο που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την σύλληψή. Σε άλλη συνέντευξη, είπε ότι δεν χρησιμεύει στην αντιπολίτευση να ζητάει διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Ο Προτασέβιτς ήταν συντάκτης του αντιπολιτευόμενου διαδικτυακού καναλιού Nexta στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μέχρι πέρυσι. Μπήκε στον κατάλογο των «ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» πέρυσι.

Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία όταν ο επί χρόνια ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες θεωρούνται αποτέλεσμα νοθείας και ακολούθησε καταστολή. Οι διαμαρτυρίες περιορίστηκαν και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στάλθηκαν στη φυλακή ή την εξορία.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, ο Προτασέβιτς παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Λουκασένκο και είπε ότι μιλούσε στο τηλεοπτικό κανάλι από δική του επιλογή.

Είπε ότι είχε επικρίνει τον Λουκασένκο, αλλά «άρχισα να καταλαβαίνω ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβομαι».

Στο τέλος της συνέντευξης, έκλαψε και είπε ότι ελπίζει ότι μια μέρα θα παντρευτεί και θα αποκτήσει παιδιά.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τον πόνεσε που παρακολούθησε τη συνέντευξη.

«Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έσπασαν και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται», είπε.

Πηγή: naftemporiki.gr