Ιαπωνία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ιαπωνία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, μάλλον θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών αφού ολοκληρωθεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Asahi, καθώς συνεχίζει να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στη διοργάνωσή τους παρότι οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνησή του μελετά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας πριν από τις πιθανές πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ασάχι, η οποία επικαλείται ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που πάντως δεν κατονομάζει.

Ο κ. Σούγκα φέρεται να συμφώνησε με τον επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της συμπολίτευσης να μην παραταθεί η θητεία της ιαπωνικής Βουλής αφού κλείσει τη 16η Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιαπωνικά ΜΜΕ.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την ώρα, θα αντλήσει κεφάλαια από τα διαθέσιμα ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων γεν (σχεδόν 30 εκατ. ευρώ) προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες που απαιτούνται άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει η Ασάχι.

«Είναι προφανές πως χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά το κοινοβούλιο κλείνει και δεν έχουμε χρόνο να τον ψηφίσουμε», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Σότζι Νισίντα, κοινοβουλευτικός της κυβερνώσας παράταξης. «Όμως πρέπει να γίνει διάλογος στο κόμμα για την κατάρτιση νέου πακέτου για την τόνωση της οικονομίας και συμπληρωματικού προϋπολογισμού», επέμεινε.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος κυβερνητικός εκπρόσωπος για να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας για την ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σούγκα δηλώνει πως επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επιμένει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά και με ασφάλεια χάρη στα μέτρα προστασίας.

Ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία, που πλήττεται από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα.

Η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης και η αντίθεση της πλειοψηφίας των Ιαπώνων στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες που ο κ. Σούγκα και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που εντείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη της κυβέρνησής του.

Καθώς οι αγώνες κανονικά ξεκινούν την 23η Ιουλίου, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο κ. Σούγκα θα διαλύσει το κοινοβούλιο μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων την 5η Σεπτεμβρίου και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αναφέρει το ρεπορτάζ της Ασάχι.

Πηγή: News247.gr