ECDC: Περιορισμένα τα οφέλη του εμβολιασμού σε εφήβους

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφέρει πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες

ECDC: Περιορισμένα τα οφέλη του εμβολιασμού σε εφήβους

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την χορήγηση εμβολίου σε ανήλικους.

«Καθώς η πορεία της νόσου COVID-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους», επισημαίνει η έκθεση του ECDC που δημοσιεύτηκε σήμερα και προσθέτει ότι «προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής (νόσησης) από COVID-19».

Μια σειρά από χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ανακοινώνει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους 12 ως 18 ετών, μετά την έγκριση χρήσης του στην ηλικιακή ομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ωστόσο, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο όμως και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού της χώρας μας, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζουν πως η ανοσία θα χτιστεί από τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο ΠΟΥ μάλιστα απηύθηνε έκκληση σε ανεπτυγμένα κράτη, αντί να εμβολιάσουν παιδιά, να δωρίσουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών» δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. «Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα» συμπλήρωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά» είπε.

Για το ίδιο θέμα, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση δεν θα προηγηθούν τα παιδιά, ακόμα και σε θετική απόφαση, πριν από τον γενικό πληθυσμό. Το θέμα για τους παιδιάτρους δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή την στιγμή. Θα το δούμε όταν τεθεί».

Ο εμβολιασμός των εφήβων πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον ιό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του ιού εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά του ιού των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.