Καναδάς: Μαζικός τάφος παιδιών Ιθαγενών πυροδοτεί οργή και εκκλήσεις για ουσιαστικές δράσεις

Το εύρημα ενός μαζικού τάφου παιδιών Ιθαγενών στον Καναδά πυροδότησε οργή, ωθώντας ορισμένους να τοποθετήσουν μικρά παπούτσια σε αυτοσχέδια μνημεία.

Καναδάς: Μαζικός τάφος παιδιών Ιθαγενών πυροδοτεί οργή και εκκλήσεις για ουσιαστικές δράσεις
Ένα από τα αυτοσχέδια μνημεία στην πόλη Οτάβα Photo Credits: AP

Ομάδες ιθαγενών στον Καναδά ζήτησαν ευρεία έρευνα έπειτα από την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών.

Το Tk'emlups te Secwepemc First Nation ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι λείψανα βρέθηκαν σε ένα κτίριο που λειτουργούσε ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκε να προσφέρει βοήθεια, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες. «Ως μπαμπάς, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα έπρεπε να αποχωριστούν τα παιδιά μου από μένα», δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους. «Και ως πρωθυπουργός, απογοητεύομαι από την επαίσχυντη πολιτική που έκλεψε τα παιδιά των γηγενών από τις κοινότητές τους», είπε.

Ενώ όμως υποσχέθηκε «συγκεκριμένη δράση» όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε η κυβέρνηση, δεν παρείχε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών, Πέρι Μπελεγκάρντε, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι οικογένειες «αξίζουν την αλήθεια και την ευκαιρία να παρηγορηθούν».

«Μια διεξοδική έρευνα σε όλες τις τότε σχολικές τοποθεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες αλήθειες για τη γενοκτονία εναντίον των ανθρώπων μας», δήλωσε επίσης.

Στο Σάρλοτταουν, στο νησί Prince Edward, ένα άγαλμα του πρώτου πρωθυπουργού του Καναδά, Τζον Α. Μακντόναλτ, αφαιρείται μετά την ανακάλυψη των λειψάνων των παιδιών. Ο ρόλος του Μακντόναλτ στα σχολεία τον έχει κάνει στόχο για τους διαδηλωτές.

Τα παιδιά που βρέθηκαν την Πέμπτη 27 Μαΐου ήταν μαθητές στο Kamloops Indian Residential School στη Βρετανική Κολούμπια, που έκλεισε το 1978. Μερικά ήταν τριών ετών.

Τα σχολεία για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών» του Καναδά ήταν οικοτροφεία υποχρεωτικής παρακολούθησης που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

Το Kamloops Indian Residential School ήταν το μεγαλύτερο στο οικιστικό σύστημα. Άνοιξε υπό Ρωμαιοκαθολική διοίκηση το 1890, και το σχολείο είχε έως και 500 μαθητές όταν οι εγγραφές κορυφώθηκαν στη δεκαετία του 1950.

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, λειτουργώντας ως κατοικία για ντόπιους μαθητές μέχρι το 1978, όταν και έκλεισε.

Το 2015, η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά -που συστάθηκε για να εξετάσει την ιστορία και τον αντίκτυπο αυτών των σχολείων- ανέφερε ότι το σύστημα ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία».

Πηγή: naftemporiki.gr