Βουλιαγμένη: Μεταμορφώθηκε η πλατεία Νυμφών (pics)

Η πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη μεταμορφώθηκε - Δείτε τις φωτογραφίες από την περιοχή - Μια νέα, πράσινη βιοκλιματική πλατεία.

Βουλιαγμένη: Μεταμορφώθηκε η πλατεία Νυμφών (pics)

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου παραδόθηκε η πράσινη όαση της Βουλιαγμένης, η νέα πλατεία Νυμφών, μετά από 127 ημέρες πολύ εντατικών εργασιών. Πρόκειται για μια νέα, πράσινη βιοκλιματική πλατεία, καθώς έχει γίνει χρήση ανακυκλώσιμων οικολογικών υλικών, (βοτσαλωτά δάπεδα, κυβόλιθοι κλπ) υψηλής θερμικής απορροφητικότητας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Ο σχεδιασμός της Πλατείας, ξεκίνησε από τη Δημοτική Αρχή το 2017 και μελετήθηκε με στόχο να απαντήσει λειτουργικά και αισθητικά στις χρόνιες παθογένειες της και να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία, με ενδυναμωμένο τον κοινόχρηστο και «πράσινο» χαρακτήρα της. Ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για όλη την Βουλιαγμένη, με επίκεντρο τον χρήστη ανεξαρτήτως ηλικίας. Μετά από εκτενή διαβούλευση στα όργανα του Δήμου, αλλά και με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να καταγραφούν και να αφουγκραστούν οι παρατηρήσεις της, η τελική μελέτη, όπως τροποποιήθηκε μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις σε λίγα σημεία της, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα στις 7 Μαΐου 2018.

Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, αφενός στα υφιστάμενα δέντρα και την ανάδειξη τους, αφετέρου, στις ροές των κινήσεων σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας.

Τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα πλατάνια που κοσμούσαν ήδη την πλατεία ήρθαν να προστεθούν νέα δέντρα, γρασίδι, λουλούδια, νέα παγκάκια από γήινα υλικά. Τα δέντρα τοποθετήθηκαν βάσει μεγέθους, σκιάς και θέσης, αναπτύχθηκαν ετερογενείς ποιοτικά καθιστικές ζώνες, συνολικής χωρητικότητας έως 130 ατόμων, προσφέροντας κατάλληλες συνθήκες επαφής με τα δέντρα, σκιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαφορετικές θεάσεις όχι μόνο της θάλασσας, αλλά και της ίδιας της πλατείας. Με τη συνδρομή της ΕΡΓΟΣΕ μάλιστα και του «Πράσινου Ταμείου», έχουν φυτευτεί δύο υπεραιωνόβιες ελιές ηλικίας 650 και 1.350 ετών.

Το φυτικό υλικό έχει επιλεγεί, για να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες, ώστε να μη διαταραχθούν τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά να εξασφαλιστεί η ταχεία, υγιής και εύρωστη ανάπτυξη τους, χωρίς να απαιτείται η εκτεταμένη χρήση πόρων, μέσων και τεχνικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η ανάπλαση ολοκληρώθηκε με την πλήρη αποξήλωση των ασφαλτικών υλικών περιμετρικά της πλατείας με εισαγωγή κυβόλιθων, την αισθητή μεγέθυνση της πλατείας με τον περιορισμό της κίνησης των ΙΧ σε αποκλειστικά δύο λωρίδες στην οδό Ερμού, την ενοποίηση των πεζοδρομίων με τον δρόμο που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τον χώρο με την αίσθηση του ενιαίου, και με την έξυπνη ανάπλαση του χώρου στάθμευσης κάτω από την οδό Παντελεήμονος, όπου τοποθετήθηκε η πλέον ιστορική ελιά των 1.350 ετών καθώς και μια μεταλλική φωτιζόμενη επιγραφή με το #vouliagmeni.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλες χαράξεις για την υποδοχή των πεζών από κάθε πλευρά της πλατείας και την κίνηση τους σε όλη της την έκταση. Οι βασικοί άξονες κίνησης υλοποιήθηκαν με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο και αποτελούν νοητές συνέχειες των περιμετρικών πεζοδρομίων, για να οδηγούν τον χρήστη εντός της πλατείας. Συμπληρωματικά, διαμορφώνονται ηπιότερες διαδρομές και ζώνες στάσης με εφαρμογή σταθεροποιημένου (πατημένου) χώματος ανάμεσα από τις ζώνες πρασίνου, ώστε να ενδυναμώνεται η επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Η νυχτερινή όψη της πλατείας, είναι εξίσου εντυπωσιακή, λόγω του ειδικά μελετημένου φωτισμού της, που της δίνει ζωή. Πρόκειται για φωτισμό ανάδειξης των κεντρικών δέντρων μέσα και από την ενσωμάτωση φωτιστικών σε όλα τα καθιστικά, την ήπια ανάδειξη των διαδρομών βάσει της κατηγοριοποίησης τους σε κύριες και δευτερεύουσες, καθώς επίσης και των σημείων στάσης, συγκέντρωσης, ανάπαυλας και παιχνιδιού.

Υπάρχουν ακόμη δύο θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ή μία για αποκλειστική χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ΑμεΑ (η μοναδική του είδους που υπάρχει στη χώρα). Στις θέσεις στάθμευσης περιμετρικά της Πλατείας βρίσκεται σταθευμένο, ένα από τα τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα του συστήματος κοινόχρηστων αυτοκινήτων του Δήμου (e-car sharing). Στο πάνω μέρος της πλατείας υπάρχει σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων και σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, πατινιών, αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και φορητών συσκευών. Υπάρχουν υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων περιμετρικά της Πλατείας, πέντε συνθέσεις κάδων ανακύκλωσης τριών ρευμάτων, (χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο), δεκαπέντε κάδοι μικροαπορριμμάτων, 1 κάδος μικροαπορριμμάτων κατοικιδίων ζώων και μία κατακόρυφη στήλη βρύσης για ανθρώπους και κατοικίδια.

Ο Δήμαρχος των 3ΒΓρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά με τη νέα πλατεία:

«Η Βουλιαγμένη από μόνη της είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένας προικισμένος τόπος. Από τη φύση, από το Θεό, από τους ανθρώπους που έχουν περάσει και ήταν δήμαρχοι. Είναι μία πόλη ξεχωριστή, μέσα στο πράσινο, με όμορφες παραλίες. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να πάρεις κάτι τόσο ωραίο και να το κάνεις ακόμη πιο όμορφο.

Άρα ο δείκτης δυσκολίας για να πάρουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν και να τις κάνουμε πιο λειτουργικές και περισσότερο προσαρμοσμένες στο σήμερα είναι μια άσκηση δύσκολη. Καταρχάς πρέπει να πειστούν οι κάτοικοι που έχουν μεγαλώσει εδώ και θεωρούν εαυτόν ταυτόσημο με την πόλη τους, ότι υπάρχει αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού. Μας πήρε σχεδόν τρία χρόνια. Αλλάξαμε αρκετά σχέδια και τελικά δημιουργήθηκε το πλαίσιο συνεννόησης για να κάνουμε μία δοκιμή. Ο καμβάς ήταν η πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης. Η στόχευσή μας ήταν να προσθέσουμε ακόμη περισσότερο πράσινο με σύγχρονες υποδομές αλλά το κυρίαρχο ζητούμενο ήταν πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε στην καρδιά της πόλης τον κόσμο μέσα στην πλατεία. Έτσι ώστε να γίνει πλέον ένα άλσος στο οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να καθίσει και να μην είναι μόνο ένα πέρασμα. Δημιουργείς λοιπόν ένα τόπο ηρεμίας. Επέκταση του ίδιου του σπιτιού σου.Έχουμε δώσει σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια. Έχουμε σεβασμό στο παρελθόν αλλά και σύνδεση με το τώρα και το αύριο της πόλης.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι είδα μετά από πάρα πολλά χρόνια να πλημμυρίζει από νωρίς το απόγευμα, ή νωρίς το βράδυ αυτή η πλατεία με παιδιά. Που παίζουν, τρέχουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Πηγή: nou-pou.gr