Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας του taxis.net για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, πάνω από 10.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να κάνουν την υποβολή τους.

Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

Άνοιξε για φέτος η διαδικασία για τον προσδιορισμό του φόρου για το εισόδημα που απέκτησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, όπου βέβαια τα εισοδήματα κατέγραψαν ραγδαία πτώση.

Ουσιαστικά στις φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο η καθαρή η ζημιά που επέφερε η πανδημία και συνακόλουθη ύφεση, που «ειρήσθω εν παρόδω» ξεπέρασε το 8%. Γι' αυτό άλλωστε για τη φορολογική διοίκηση αλλά και το οικονομικό επιτελείο η όλη «άσκηση» είναι δύσκολη καθώς τώρα θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα διασφάλισης αναγκαίων εσόδων..

Υπενθυμίζεται ότι εκτιμάται ότι ο «λογαριασμός» από το φόρο εισοδήματος ανέρχεται περίπου στα 12,5 δισεκ ευρώ, μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις «ανακούφισης». Πιο συγκεκριμένα ενώ τα έσοδα από τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων αρχικώς είχαν προσδιοριστεί στα 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2020, μετά και την απόφαση να μειωθεί και φέτος η προκαταβολή φόρου, μάλλον θα κινηθούν χαμηλότερα.

Πιτσιλής: Πράξη υπευθυνότητας η δήλωση

Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ενόψει της έναρξης της διαδικασίας «Η έναρξη της φετινής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος συμπίπτει με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, μετά από μία πρωτόγνωρη δοκιμασία περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η υποβολή της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αποτελεί πράξη αλληλεγγύης, στήριξης της κοινωνικής συνοχής και προάσπισης της εθνικής οικονομίας, και συνέχεια της υπευθυνότητας που επέδειξε το σύνολο των φορολογουμένων, κατά την πλήρωση της αντίστοιχης υποχρέωσής του την προηγούμενη χρονιά”, είναι το μήνυμα του Διοικητή της ΑΑΔΕ στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου οδηγιών για τις φετινές δηλώσεις και ο προφανής στόχος είναι να παροτρύνει τους φορολογούμενους να επιδείξουν τα ίδια υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με το 2020».

Τα SOS των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 27-08-2021 και η εφάπαξ καταβολή φόρου μέχρι αυτήν την ημερομηνία έχει έκπτωση 3%. Επίσης προβλέπονται και φέτος 8 δόσεις με δυνατότητα διπλής καταβολής τον Αύγουστο.

Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης στα νέα Έντυπα Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος (Ε1, Ε2 και E3) έχουν περιληφθεί ειδικοί κωδικοί και ρυθμίσεις για εισοδήματα και παροχές του 2020 που θα δηλωθούν αλλά δεν θα φορολογηθούν.

Για φέτος επιπλέον όσοι επλήγησαν αποδεδειγμένα από την πανδημία δε θα αντιμετωπίσουν το «δίκτυ» των τεκμηρίων, αλλά και των ορίων των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Επίσης όσοι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης θα έχουν επιστροφές φόρου αφού η παρακράτηση γινόταν με τον υψηλότερο ονομαστικό μισθό. Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, θα ανακουφιστούν λόγω του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% και του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου στο 55%. Επίσης οι χωρισμένοι γονείς για πρώτη φορά θα έχουν και οι δύο την ειδική έκπτωση (δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο) λόγω παιδιών.

πηγή: news247.gr