ΛΔ Κονγκό: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την πόλη Γκόμα εξαιτίας κινδύνου έκρηξης ηφαιστείου

Δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Γκόμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο.

ΛΔ Κονγκό: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την πόλη Γκόμα εξαιτίας κινδύνου έκρηξης ηφαιστείου
Photo Credits: Reuters

Οι αρχές στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, διέταξαν το πρωί της Πέμπτης 27 Μαΐου να εκκενωθεί τμήμα της πόλης εξαιτίας του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, προκαλώντας αμέσως την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν μπορεί επί του παρόντος να αποκλειστεί έκρηξη στο έδαφος ή στον πυθμένα της λίμνης (σ.σ. Κίβου), που θα μπορούσε να γίνει έπειτα από ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις, ακόμη και χωρίς καμία προειδοποιητική ένδειξη», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο στρατιωτικής κυβερνήτης της περιφέρειας, ο στρατηγός Κονστάν Ντιμά, αναφερόμενος ονομαστικά σε δέκα συνοικίες της πόλης που κινδυνεύουν.

Τη δήλωσή του ακολούθησε η άμεση εγκατάλειψή τους από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους προς τα νοτιοδυτικά, προς την περιοχή Μασίσι και προς τα σύνορα με τη Ρουάντα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στο Νιραγκόνγκο το Σάββατο 22 Μαΐου.

Από το Σάββατο ως το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν στην περιοχή «πάνω από 269» σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Γκόμας, και οι σεισμοί συνεχίζονταν και την Τετάρτη 26 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ