Υπόθεση Προτάσεβιτς: Εξετάζεται η ανάμειξη Έλληνα

Στην υπόθεση σύλληψης του Ρομάν Προτάσεβιτς, λίγο μετά την πτήση της Ryanair για Λιθουανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιος από τους εμπλεκόμενους στην ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης να ήταν Έλληνας.

Υπόθεση Προτάσεβιτς: Εξετάζεται η ανάμειξη Έλληνα
Photo Credits: EPA

Δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος για τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών που ερευνούν την υπόθεση σύλληψης του 26χρονου Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, λίγο μετά την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος» με πτήση της Ryanair και προορισμό τη Λιθουανία.

Το πρώτο από αυτά είναι ποιο είναι το άτομο που -όπως ο ίδιος ο δημοσιογράφος δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας που έχει δημιουργήσει στην πλατφόρμα Telegram- τον πλησίασε και τον φωτογράφισε κατά την παραμονή του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τον περιέγραψε ως ρωσόφωνο μεσήλικα, με αραιά μαλλιά, υφασμάτινο παντελόνι και δερμάτινο χαρτοφύλακα. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα, τον προσέγγισε προσπαθώντας να τον φωτογραφίσει.

Η αναφορά του δεν διαψεύδεται από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Αρμόδιοι αξιωματούχοι περιορίστηκαν, ωστόσο, να πουν ότι θα αναζητήσουν πληροφορίες για την ταυτότητά του από το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η ταυτότητα των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Οι υπόλοιποι αποβιβάστηκαν στη Λευκορωσία. Οι δύο από τους «απόντες» είναι ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ερευνάται αν ήταν πράκτορες που είχαν την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη διασταύρωση των στοιχείων με τα οποία ταξίδεψαν, από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα, με αρμόδιο αξιωματούχο να διευκρινίζει μιλώντας τη Δευτέρα 24 Μαΐου στην Καθημερινή ότι «δεν πρόκειται για Ρώσους υπηκόους». Κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ένας από τους τρεις να είναι Έλληνας. Η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Europol και τις Αρχές της Λιθουανίας.

Ο αντικαθεστωτικός Λευκορώσος δημοσιογράφος ήρθε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου με αφορμή τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδoς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δίχως να μετέχει στην επίσημη αποστολή, όπως επισήμαναν στην Καθημερινή αρμόδιες πηγές.

Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η Τιχανόφσκαγια συνοδευόταν από στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων. Τα στελέχη της υπηρεσίας είδαν τον νεαρό δημοσιογράφο σε τρεις δημόσιες παρουσίες της Τιχανόφσκαγια. Η πρώτη ήταν σε συγκέντρωση Λευκορώσων αντικαθεστωτικών στην οδό Μητροπόλεως, η δεύτερη κατά την επίσκεψή της στην Ακρόπολη και η τρίτη στην ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο.

Μετά την αποχώρησή της από τη χώρα, στις 16 Μαΐου, ο νεαρός και η σύντροφός του πήγαν διακοπές στην Κρήτη και την Κυριακή επέστρεψαν προκειμένου να ταξιδέψουν στη Λιθουανία, όπου ζουν αυτοεξόριστοι.

Πηγή: kathimerini.gr