Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν ανανέωσε τη σύμβαση προμήθειας εμβολίων AstraZeneca πέρα από τον Ιούνιο

Μέχρι τον Ιούνιο θα διατίθενται τα εμβόλια της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΕΕ δεν έχει ανανεώσει τη σύμβαση προμήθειάς τους με τη συγκεκριμένη εταιρεία, σε αντίθεση με ό,τι έχει πράξει στην περίπτωση της Pfizer.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν ανανέωσε τη σύμβαση προμήθειας εμβολίων AstraZeneca πέρα από τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανανεώσει επί του παρόντος τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 με την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα (9/5) ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, την επομένη της ανακοίνωσης της υπογραφής νέας σύμβασης της ΕΕ με την Pfizer.

«Δεν έχουμε ανανεώσει τη σύμβαση (με την AstraZeneca) μετά τον μήνα Ιούνιο. Θα δούμε, κοιτάζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς όταν ρωτήθηκε από το δημόσιο γαλλικό δίκτυο France Inter/France Info.

«Αρχίσαμε με την Pfizer γιατί δουλεύει πάνω στη δεύτερη φάση, τα εμβόλια δεύτερης γενιάς», είπε.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο για το μέλλον της ευρωπαϊκής σύμβασης με την AstraZeneca, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης διατήρησε την αβεβαιότητα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca «θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», σημείωσε από το Στρασβούργο κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Αλλά για να ανταποκριθούμε στα παραλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά», συνέχισε, τονίζοντας τον «πραγματισμό» που η ΕΕ επιδεικνύει πάντα στο θέμα των εμβολίων.

Η AstraZeneca παρήγαγε ένα «πολύ καλό» εμβόλιο, το οποίο «έχει κυρίως το πλεονέκτημα να μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής και θερμοκρασίας» πιο ευέλικτες σε σχέση με άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Μπρετόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ