Βραζιλία: Δεκάδες θύματα μετά από αστυνομική επιχείρηση εναντίον εμπόρων ναρκωτικών

Είκοσι οκτώ νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός της πιο αιματηρής αστυνομικής επιχείρησης σε όλη την ιστορία της πόλης Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Βραζιλία: Δεκάδες θύματα μετά από αστυνομική επιχείρηση εναντίον εμπόρων ναρκωτικών
Photo Credits: AP

Σε τουλάχιστον 28 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από μια επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον εμπόρων ναρκωτικών σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανακοίνωσε την Παρασκευή 7 Μαΐου η αστυνομία, σε νεότερο απολογισμό.

Τα πτώματα τριών ακόμη ανθρώπων που ανασύρθηκαν από τη φαβέλα ήταν άνδρες με δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την αστυνομία. Είκοσι τέσσερα άλλα άτομα και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν επίσης στην επιχείρηση της Πέμπτης στη φαβέλα Ζακαρεζίνο, στο βόρειο τμήμα του Ρίο.

«Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι οι νεκροί ήταν έμποροι ναρκωτικών. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών για να σκοτώσουν, κατόπιν εντολών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας Άλαν Τουρνόφσκι.

Η αιματοχυσία προκάλεσε έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατήγγειλε την αστυνομία για την «αξιοκατάκριτη και αδικαιολόγητη» απώλεια ζωής σε μια γειτονιά που κατοικείται κυρίως από μαύρους και φτωχούς ανθρώπους.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την Παρασκευή τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ έκανε λόγο για «δυσανάλογη και άσκοπη» χρήση αστυνομικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ