«Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική κι ευημερεί» η «απάντηση» στον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών

Οι προκλητικές αιτιάσεις του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, περί «πιέσεων» σε «Τουρκική» μειονότητα δεν έμειναν αναπάντητες από Ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους που υπενθύμισαν ότι η μειονότητα είναι Μουσουλμανική και ευημερεί .

«Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική κι ευημερεί» η «απάντηση» στον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών

Την προσπάθεια δημιουργίας θέματος και εντυπώσεων από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που - κατά την ανεπίσημη επίσκεψη του στην Θράκη - μίλησε για καταπίεση της «Τουρκικής μειονότητας» δεν άφησε αναπάντητη η Ελληνική πλευρά.

Εγχώριοι διπλωματκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ευημερεί, συνεπώς οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός όχι απλώς δεν ευσταθεί αλλά είναι και ανάξιος σχολιασμού.

«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη» τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο.

Και προσθέτουν: «Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Σε Θεσσαλονίκη και Θράκη ο Τούρκος υφ.Εξωτερικών μίλησε για «απαράδεκτες πιέσεις» στη μειονότητα

Αφορμή για αυτές τις διευκρινίσεις από πηγές του Ελληνικού ΥΠΕΞ στάθηκε μια εμπρηστική ανάρτηση στο twitter από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θράκη.

Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο ”ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και επίσης το Γενί Τζαμί, ενώ με βάση το πρόγραμμα αναμένεται να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, το απόγευμα ο κ. Κιράν θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας, αύριο θα επισκεφθεί την Ξάνθη (πρωί) και το μεσημέρι θα πάει στο Διδυμότειχο, όπου θα ξεναγηθεί στο τέμενος του Βαγιαζήτ, που τελεί σε φάση επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν παλαιότερα από πυρκαγιά.

Από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία.