Ινδία: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό - Βοήθεια στέλνει η Δύση και η Ρωσία

Δραματική είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ινδία, η οποία καθημερινά καταγράφει πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων, «σπάζοντας» θλιβερά μακάβρια ρεκόρ. Πολλές χώρες αποστέλλουν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε υποδομές και οξυγόνο, με πολλούς ασθενείς να καταλήγουν πριν προλάβουν να λάβουν νοσηλεία.

Ινδία: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό - Βοήθεια στέλνει η Δύση και η Ρωσία
Photo Credits: Reuters

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου η Ινδία κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων να αυξάνεται σε πάνω από 18 εκατομμύρια, όπως αναφέρει το Reuters.

Με 379.257 νέα κρούσματα και 3.645 νέους θανάτους, ο συνολικός αριθμός μολύνσεων και θανάτων της Ινδίας ανέρχεται τώρα στα 18,38 εκατομμύρια και 204.832, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η εκθετική εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που αποδίδεται εν μέρει στη λεγόμενη ινδική παραλλαγή του και εν μέρει στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, προκαλεί χάος στα ινδικά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί απόλυτο κορεσμό και αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στους διαδρόμους»

Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, τόσο σε κρούσματα όσο και σε θύματα.

Εν τω μεταξύ, στο Δελχί χώροι στάθμευσης μετετράπησαν σε αυτοσχέδια κρεματόρια, λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων. «Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν και δεν σταματούν να πεθαίνουν», δήλωσε ο υπεύθυνος ενός κρεματορίου, Τζιτέντερ Σινγκ Σαντί.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στους δρόμους και τα σπίτια. Τα κρεματόρια δεν έχουν άλλη καύσιμη ύλη», αναφέρει στον Guardian ο Αρουντάτι Ρόι, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.

Η χώρα, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, δεν διαθέτει αποθέματα για τους περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν να εμβολιαστούν. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να εγγραφούν για να εμβολιαστούν, αλλά απέτυχαν, όπως κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν έβρισκαν διαθέσιμα ραντεβού ή απλώς ότι δεν μπορούσαν να εγγραφούν γιατί κατέρρεε το σύστημα.

«Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι δεν καταρρέει και δεν πηγαίνει αργά, το σύστημα προχωρά χωρίς προβλήματα», τόνισε από την πλευρά της η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν, όμως δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πόσοι βρήκαν ραντεβού.

Περίπου το 9% του πληθυσμού της Ινδίας έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, με την προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους.

Βοήθεια από τη Δύση και τη Ρωσία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει προμήθειες αξίας 100 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την τρομακτική έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Το υλικό αυτό, που θα αρχίσει να φθάνει στη χώρα της Ασίας τη Μεγάλη Πέμπτη και θα συνεχίσει να μεταφέρεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνει κάπου 1.000 φορητές φιάλες οξυγόνου, 15 εκατομμύρια μάσκες N95 και 1 εκατομμύριο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ινδία συστατικά για την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 που έχουν στη διάθεσή τους, κάτι που θα επιτρέψει στην ασιατική χώρα να προχωρήσει στην παραγωγή 20 και πλέον εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον, πάντα κατά τον Λευκό Οίκο.

«Όπως ακριβώς η Ινδία είχε στείλει βοήθεια στις ΗΠΑ όταν τα νοσοκομεία μας πιέζονταν στην αρχή της πανδημίας, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν την Ινδία τώρα που το έχει ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Γερμανία θα στείλει 120 αναπνευστήρες στην Ινδία το Σάββατο, μαζί με μια κινητή μονάδα παραγωγής οξυγόνου την επόμενη εβδομάδα, για να βοηθήσει τη χώρα στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Αυστρία βοηθά την Ινδία με εμβόλια CoVid-19 αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να διαθέσει τα χρήματα από το Ταμείο Καταστροφών Εξωτερικού, και η παράδοση των εμβολίων να γίνει μέσω του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει τρεις μονάδες παραγωγής οξυγόνου στην Ινδία, έπειτα από μια πρώτη αποστολή το Σαββατοκύριακο ιατρικού υλικού προς αυτήν τη χώρα, που έχει πληγεί σφόδρα από την επιδημία Covid-19, ωστόσο δεν διαθέτει πλεόνασμα εμβολίων. Αυτές οι τρεις μονάδες, μεγέθους η κάθε μία ενός κοντέινερ θαλάσσιων μεταφορών, μπορούν να παράγουν 500 λίτρα οξυγόνου το λεπτό, επισήμανε η βρετανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των Ινδών φίλων μας στη μάχη τους κατά της Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, για τον οποίο «η διεθνής συνεργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Δύο αεροπλάνα από τη Ρωσία, τα οποία μεταφέρουν 20 συμπυκνωτές οξυγόνου, 75 αναπνευστήρες, 150 μόνιτορ ασθενών και φάρμακα, έφτασαν τη Μεγάλη Πέμπτη στο Νέο Δελχί.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία καλώντας όσους Αμερικανούς βρίσκονται στην Ινδία να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν. Η υγειονομική κρίση επιδεινώνεται με δραματικό ρυθμό στην Ινδία.

Στο επίπεδο συναγερμού 4 για τα ταξίδια- το υψηλότερο του είδους του που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - οι πολίτες των ΗΠΑ ενημερώθηκαν «να μην ταξιδέψουν στην Ινδία ή να φύγουν μόλις είναι ασφαλές να το κάνουν».

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση της Ινδίας.

Πηγή: naftemporiki.gr