Περιφέρεια Αττικής: Πόσο κόστισαν οι Πασχαλινοί «λαγοί Πατούλη»

Στο στόχαστρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο στολισμός με «Πασχαλινούς λαγούς» του Γιώργου Πατούλη στην Αθήνα από την Περιφέρεια Αττικής.

Περιφέρεια Αττικής: Πόσο κόστισαν οι Πασχαλινοί «λαγοί Πατούλη»

Οι τρεις τρισδιάστατοι φωτιζόμενοι λαγοί και το κοτόπουλο, με τα οποία η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε φέτος να στολίσει τις μέρες και να φωτίσει τις νύχτες των Αθηναίων, έχουν ήδη στηθεί σε καίρια σημεία της πόλης ξεσηκώνοντας πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πλειονότητά τους αρνητικά.

Προαστιακός: Τι γίνεται με τις επεκτάσεις σε Λαύριο, Ραφήνα, Ελευσίνα-Μέγαρα

Οι πολίτες της πρωτεύουσας δε φαίνεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να εκτίμησαν την αισθητική της Περιφέρειας χαρακτηρίζοντας την ιδέα των λαγών από κακόγουστη έως ...τρομακτική βρίσκοντας πως έχει μια γκραν γκινιόλ διάσταση. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση χρήστη του twitter «Θα το φας όλο το κατσικάκι, αλλιώς θα σε δώσω στον παρανοϊκό Κούνελο στην Μεσογείων»!

Εκτός των χιουμοριστικών σχολίων όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν και πόσο στοίχισε η φετινή επιχείρηση «στολισμός» στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την διακήρυξη του σχετικού συνοπτικού διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 74.400 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 15.000 ευρώ ανά κατασκευή συν το ποσό που αναλογεί στον ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός, αλλά όπως φαίνεται συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μόνον ενός υποψηφίου με τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις δεδομένου ότι οι τρισδιάστατες παραστάσεις περιγράφονταν με τέτοια ακρίβεια στη διακήρυξη περιορίζοντας ...δραστικότατα τη φαντασία των υποψηφίων.

Μοναδική υποψήφια και ως εκ τούτου μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρία «ΦΩΤΟΔΙΑΣΤΑΣΗ», η οποία προσέφερε τιμή με έκπτωση περίπου 1.000 ευρώ με το λογαριασμό για την Περιφέρεια να ανέρχεται τελικά σε 73.408 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, αντί για 74.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις αρχές του μήνα εγκρίνοντας το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού, τα τακτικά μέλη της Χρήστος Καραμάνος και Γιώργος Μπαλάφας (παράταξη Δούρου) καταψήφισαν την ως άνω απόφαση επισημαίνοντας ότι αφενός οι δαπάνες αυτές δεν συνάδουν με τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, ενώ «η υποβολή προσφοράς από μία μόνον εταιρία επιβεβαιώνει ότι οι όροι του διαγωνισμού ήταν προβληματικοί (ουσιαστικά περιγράφουν συγκεκριμένες κατασκευές που προφανώς διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρία, πχ λαγουδάκι με σμόκιν, κοτοπουλάκι, κουνελάκι)», τονίζουν.

Για «απαράδεκτη» δαπάνη και «προκλητική σπατάλη του χρήματος της Περιφέρειας» μίλησαν οι κ.κ. Κατσικάρης Δημήτριος και Μεθυμάκη Άννα (παράταξη Σγουρού) καταψηφίζοντας επίσης την απόφαση και παρατηρώντας ότι «η διαδικασία που επελέγη είναι διάτρητη, αφού οι τεχνικές προδιαγραφές δεν ευνοούσαν τον υγιή ανταγωνισμό και αυτό επισφραγίστηκε με την συμμετοχή μιας μόνο εταιρείας και μάλιστα με σχεδόν μηδενική έκπτωση, γεγονός που εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής».

Οπως προκύπτει, πάντως, από την ανάγνωση του εγγράφου της διακήρυξης του διαγωνισμού, τα τμήματα που αναφέρονται στην περιγραφή του αντικειμένου κάνοντας λόγο π.χ. για «λαγουδάκι με σμόκιν» αφήνουν πολύ λίγα στη ...φαντασία του καλλιτέχνη.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατασκευή επισημαίνεται ότι «για την δημιουργία Πασχαλινής ατμόσφαιρας, η επιδαπέδια κατασκευή θα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα, ενώ δίπλα της θα στέκεται ένα τρισδιάστατο λαγουδάκι και στην άλλη πλευρά μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Στη δεύτερη, η οποία έχει βρει τη θέση της στο Καλλιμάρμαρο ορίζεται πως «Για την δημιουργία Πασχαλινής ατμόσφαιρας, η επιδαπέδια κατασκευή θα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου, ενώ δίπλα της θα στέκεται επάνω σε ένα κουτί 2 επιπέδων με κλειδί ένα τρισδιάστατο λαγουδάκι με σμόκιν το οποίο θα κρατάει μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Στην τρίτη κατασκευή ορίζεται ότι το πασχαλινό χρώμα θα δίνει «ένα τρισδιάστατο κουνελάκι το οποίο θα κρατάει ένα τρισδιάστατο αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα».

Στην τέταρτη και μοναδική χωρίς λαγό παράσταση ορίζεται ότι η πασχαλινή ατμόσφαιρα θα αποτυπώνεται στην επιδαπέδια κατασκευή «από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα, ενώ δίπλα της θα στέκεται ένα τρισδιάστατο κοτοπουλάκι το οποίο θα κρατάει μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική κριτική των πολιτών στην πασχαλινή διακόσμηση της Αθήνας, ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας σε εκπομπή του ΟΡΕΝ, σημείωσε πως «Αυτό που θέλαμε είναι μέσα σε αυτή τη στεναχώρια που όλοι έχουμε με την πανδημία, να δει ο κόσμος μια πασχαλινή ατμόσφαιρα από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα φύγουν για τα χωριά τους. Οι επικρίσεις μου προκάλεσαν χαμόγελο. Αλλά είχα και θετικά σχόλια, πιστέψτε με. Αφού έκαναν το κόσμο να γελάσει πετύχαμε το στόχο μας θετικό είναι».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πασχαλινές επιλογές του Περιφερειάρχη Αττικής ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Και ο περσινός στολισμός κόστους 74.400 ευρώ είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς υπερβολικός καθώς όπως επισήμαιναν συνολικά επρόκειτο για 71 στολίδια – φωτιστικά LED (λαγουδάκια, κοκκοράκια, κοτοπουλάκια και αυγουλάκια που στους πολίτες κόστισαν περί τα 1.000 ευρώ το καθένα).

πηγή: ethnos.gr