Επιτροπές ή... μυστικές υπηρεσίες;

Εμπειρογνώμονες και ακαταδίωκτο: Τελικά πρόκειται για επιτροπές ή… μυστικές υπηρεσίες που πρέπει για κάποιον ακατανόητο λόγο να βρίσκονται μονίμως στο απυρόβλητο;

Επιτροπές ή... μυστικές υπηρεσίες;

Οι καιροί που ζούμε είναι αναμφίβολα… μυστήριοι, καθώς εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η καθημερινότητά μας έχει σκεπαστεί με ένα πέπλο φόβου και αβεβαιότητας για το παρόν αλλά και το -εγγύς τουλάχιστον- μέλλον λόγω κορονοϊού.

Η ανθρωπότητα, από τις κυβερνήσεις των κρατών μέχρι και τον απλό πολίτη, ακόμη ψάχνουν λύσεις και απαντήσεις απέναντι στον «αόρατο εχθρό», τόσο σε σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπισή του όσο και αναφορικά με τις επιπτώσεις του στην ψυχική μας υγεία.

Εγκλεισμός, καραντίνα, χρονικά όρια, εξονυχιστοί έλεγχοι, τεστ παντού, τηλεργασία, αστυνομία, βεβαιώσεις μετακίνησης, πρόστιμα, διαμαρτυρίες, κλειστά μαγαζιά, έρημοι δρόμοι, άγχος και διαλυμένη οικονομία.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η καθημερινότητα και η νόρμα έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος εφιάλτη. Δεν θα ήταν, συνεπώς, ρεαλιστικό να είναι τα πάντα καλώς καμωμένα από τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις.

Από αυτό, βέβαια, έως την παροιμιώδη μυστικότητα που χαρακτηρίζει τις ενέργειες, αποφάσεις και προτάσεις της περιβόητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπάρχει τεράστια απόσταση.

Ήρθε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο για να δέσει το… γλυκό. Τελικά πρόκειται για επιτροπές ή… μυστικές υπηρεσίες που πρέπει για κάποιον ακατανόητο λόγο να βρίσκονται μονίμως στο απυρόβλητο;

Πέρα από το παράλογο της όλης υπόθεσης, η εν λόγω τροπολογία ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους συνολικά για τη δημόσια υγεία. Διότι πέρα από τις επιτροπές (Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) για τις οποίες συμπεριλήφθηκε η συγκεκριμένη διάταξη για το ακαταδίωκτο, σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου ζητά πλέον να συμπεριληφθεί στην ίδια τροπολογία!

Δεν θα επεκταθούμε σχετικά με τους πιθανούς λόγους που αποφασίστηκε η εν λόγω τροπολογία από αυτήν εδώ τη γωνιά. Είναι, όμως, φως φανάρι ότι η κίνηση αυτή άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου και έχει ήδη αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι «εγκέφαλοί» της…