Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Θα αναγνωρίσω την Γενοκτονία των Αρμενίων»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεσή του στο θέμα των Αρμενίων. Αμήχανη αντίδραση από την τουρκική πλευρά

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Θα αναγνωρίσω την Γενοκτονία των Αρμενίων»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ήταν και η πρώτη μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Bloomberg, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» σε δήλωσή του το Σάββατο, πραγματοποιώντας έτσι και μια προεκλογική του δέσμευση στην αρμένικη κοινότητα.

Ακόμα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο των εργασιών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών».

Αμηχανία στην Τουρκία

Μετά από αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη την έως τώρα ρητορική αναμενόταν κάποια αντίδραση από την Τουρκία όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, καθώς σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει απλά ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια βελτίωσης των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».