ΗΠΑ: Νεκρός ο Μπέρνι Μάντοφ, δράστης της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης όλων των εποχών

Ο Μπερνάρντ Μάντοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για απάτη δισεκατομμυρίων με την εκτέλεση του σχήματος Ponzi, πέθανε στην ομοσπονδιακή φυλακή σε ηλικία 82 ετών.

ΗΠΑ: Νεκρός ο Μπέρνι Μάντοφ, δράστης της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης όλων των εποχών

Ο Μάντοφ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 150 ετών για τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη, που έχει ποτέ έρθει στο φως στις ΗΠΑ και ενδεχομένως παγκοσμίως.

Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια από τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία. Μερικά θύματα έχασαν τα πάντα. Πολλοί προέρχονταν από την εβραϊκή κοινότητα, όπου ο Μάντοφ ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος.

Τα εγκλήματα του Μάντοφ αποκαλύφθηκαν στις αρχές το 2008 από τους δύο γιους του, οι οποίοι δεν ήταν μέρος του σχεδίου. Ο ένας εκ των δύο, ο Μαρκ Μάντοφ, αυτοκτόνησε το 2010. Βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Τόσο οι συνήγοροι του Μάντοφ όσο κι ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους από τους οποίους καταχράστηκε μεγάλα ποσά, ενώ παρακάλεσε το δικαστήριο να του επιβάλει 12ετή κάθειρξη, «ώστε τα τελευταία έτη της ζωής του να είναι ελεύθερος». Ο Μάντοφ διετέλεσε πρόεδρος της αγοράς Nasdaq στη Wall Street -κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας.

Με το σύστημα Ponzi υποσχόταν απόδοση 50% σε επενδύσεις μέσα σε μόλις 90 ημέρες. Στα σχήματα αυτά υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής, που έχει ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο. Χρησιμοποιεί τα κεφάλαια νεοεισερχόμενων πελατών για να πληρώσουν τις αποδόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί στους παλαιότερους.

Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση εμφανίζεται νόμιμη και επικερδής, χωρίς στην πραγματικότητα να παράγεται κέρδος από τις επενδύσεις. Ο ιθύνων νους βάζει στην τσέπη του ό,τι περισσεύει για να πλουτίσει, αλλά και να επεκτείνει το σχήμα του.

Τους περισσότερους πελάτες ο αμερικανός χρηματιστής τους γνώριζε προσωπικά από κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρισκόταν με τη σύζυγό του. Η εταιρεία του παρουσιαζόταν ως «κεκλεισμένων των θυρών» και τα νέα μέλη προστίθεντο μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Τα αξιότιμα μέλη της «κοινωνίας Μάντοφ» λειτουργούσε ως πολύ ισχυρό θέλγητρο στην προσέλκυση νέων πελατών.

Ένας ακόμη βασικός λόγος που οι επενδυτές έδειχναν τυφλή εμπιστοσύνη στον κ. Μάντοφ ήταν ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο επενδυτικό σύμβουλο της Wall Street – υπερβολικά καταξιωμένο για να τον αγγίξει η συμφορά.

Βασικό χαρακτηριστικό του ιδιότυπου χαρακτήρα του φερόμενου ως φιάσκου ήταν, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κέρδη αποδίδονταν στους υφιστάμενους μεριδιούχους από τα νέα κεφάλαια που εισέρρεαν στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αριθμούσαν μερίδια του hedge fund του Μάντοφ είναι απίθανο να πήραν τα χρήματά τους πίσω.

naftemporiki.gr