Σκρέκας: «Τον Ιούνιο ξεκινά η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ»

Όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αρχίσει σύντομα τις εργασίες υπογειοποίησης των εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκρέκας: «Τον Ιούνιο ξεκινά η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ»

Μέσα «στις επόμενες λίγες εβδομάδες» ο ΔΕΔΔΗΕ θα παραλάβει τη μελέτη για τις περιοχές στις οποίες πρέπει, κατά προτεραιότητα, να προχωρήσει η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Σκρέκας: «Στόχος να αποφευχθούν οι πυρκαγιές σε δάση»

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για παράδειγμα, όπου αυτά διέρχονται μέσα από περιοχές υψηλής βλάστησης, μέσα από δάση -είτε αυτά είναι περιαστικά είτε όχι-, γιατί κινδυνεύουμε πάλι να έχουμε ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από έντονα καιρικά φαινόμενα, από έντονες χιονοπτώσεις», είπε ο κ. Σκρέκας, που κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου για την «αποξήλωση και της τελευταίας γραμμής εναέριων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και αντικατάστασή τους με υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης».

Η βουλευτής επισήμανε ότι τα μεγέθη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πλησίον ή και πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες. Ζήτησε επίσης μέριμνα για το Πάρκο Τρίτση, στο οποίο, όπως ανέφερε, υπάρχουν πυλώνες που δημιουργούν κινδύνους και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Ξεκινούν τον Ιούνιο οι εργασίες υπογειοποίησης

«Από τον Ιούνιο που μας έρχεται θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες σε περιοχές που θα είναι σε προτεραιότητα για να σκάβουμε και να υπογειοποιούμε καλώδια. Τέτοια περιοχή είναι το Τατόι. Μία ακόμα από αυτές τις περιοχές θα είναι και το Πάρκο Τρίτση, όπου εκεί οι γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης που διέρχονται μέσα από το Πάρκο Τρίτση είναι δύο χιλιόμετρα περίπου και ένα χιλιόμετρο είναι η χαμηλή τάση. Άρα είναι γραμμές τις οποίες θα υπογειοποιήσουμε γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2031 του ΑΔΜΗΕ, είπε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ εξετάζουν πώς θα συμπεριληφθεί σε αυτό, με αντικειμενικά κριτήρια, η υπογειοποίηση και η ανακατεύθυνση, όπου χρειάζεται, συγκεκριμένων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης.

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 180.000 χιλιόμετρα εναέριων καλωδίων. «Ένα μικρό ποσοστό έχει υπογειοποιηθεί από τα καλώδια μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό το ποσοστό μπορεί να πλησιάζει το 50% ή και περισσότερο. Άρα πράγματι είμαστε αποφασισμένοι και θα το δείτε το επόμενο διάστημα. Σωστά ζητάτε χρονοδιάγραμμα και περιοχές προτεραιοποίησης. Επιτρέψτε μου να παραλάβουμε τη μελέτη την οποία έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να σας ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα πότε και πού θα προχωρήσουμε σε αυτές τις υπογειοποιήσεις», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ypodomes.com