Ιαπωνία: Στη θάλασσα θα πεταχτεί το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να πετάξει στη θάλασσα μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ιαπωνία: Στη θάλασσα θα πεταχτεί το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα
Πηγή: Reuters

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πετάξει στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η απόφαση αυτή είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς χωρών της περιοχής, ιδίως της Νότιας Κορέας. Ωστόσο και στο εσωτερικό αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώθηκε στην ιδέα εξαρχής.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

«Εξαιρετικά ανεύθυνη» για την Κίνα η απόφαση της Ιαπωνίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με έντονο τρόπο την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζοντας την «εξαιρετικά ανεύθυνη».

Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απέχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο, τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Το ζήτημα του μολυσμένου νερού στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας χαρακτηρίζεται ως από τα πιο ακανθώδη για την ιαπωνική κυβέρνηση. Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία παροπλισμού της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα, μια διαδικασία που θα κρατήσει πολλές δεκαετίες ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας