Εμβόλιο AstraZeneca: Στους άνω των 30 η χορήγηση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμών με AstraZeneca συστήνοντας τη χορήγηση στους πολίτες άνω των 30 ετών.

Εμβόλιο AstraZeneca: Στους άνω των 30 η χορήγηση στην Ελλάδα

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για χορήγηση του σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Επίσης σχετικά με τις δόσεις οι οποίες δεν θα χορηγούνται λόγω ακυρώσεων ραντεβού αυτά προτείνεται να δίνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες έχουν να κάνουν με κατηγορίες επαγγελμάτων που βρίσκονται σε καίριους τομείς δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε και χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν αναμέναμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλιακοί περιορισμοί, είχε πει.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση και μάλιστα το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

Με την ΕΕ να μην έχει καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η Ελλάδα εξετάζει καθημερινά τα δεδομένα. Οι Έλληνες επιστήμονες πάντως, μέχρι και χθες κινούνται σύμφωνα και με τα αναφερόμενα του κ Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος για το εμβόλιο αυτο ανέφερε ότι η "πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του τύπου θρομβώσεως με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000)". Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα εμβολιασμένος είναι πιο πιθανό να χάσει τη ζωή του από τροχαίο παρά από θρόμβωση.

Προχθές μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ η οποία δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση για την χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca. Οι υπουργοί υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού.

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σκεύασμα της Astra Zeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΕΕ.

Τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι ο εμβολιασμός, εξέφρασε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάντως φαίνεται να κινείται ικανοποιητικά και μέχρι χθες είχαν γίνει 2.058.750 συνολικά εμβολιασμοί.

Πηγή: News247.gr