Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις στο Μπέλφαστ

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν για ακόμα μια φορά το βράδυ της 7ης Απριλίου στο Μπέλφαστ, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στους δρόμους με συνεχιζόμενες επιθέσεις νεαρών Προτεσταντών κατά της αστυνομίας, που κατέληξαν μεταξύ άλλων στη λεηλασία και την πυρπόληση ενός λεωφορείου

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις στο Μπέλφαστ
Photo Credits: Reuters

Νεαροί, σε μια φιλο-βρετανική περιοχή του Μπέλφαστ έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο το απόγευμα της Τετάρτης 7 Απριλίου. Ο οδηγός και οι επιβάτες δεν τραυματίστηκαν.

Το περιστατικό συνέβη κοντά σε ένα από τα λεγόμενα «τείχη της ειρήνης» του Μπέλφαστ που χωρίζουν ορισμένες ιρλανδικές εθνικιστικές και ενωτικές κοινότητες. Μεγάλες ομάδες πέταξαν κοκτέιλ μολότωφ, πέτρες και τούβλα.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη σχετικά με τα νέα κρούσματα βίας.

Τμήματα της περιοχής παραμένουν βαθιά διασπασμένα, 23 χρόνια μετά από μια συμφωνία ειρήνης που έληξε σε μεγάλο βαθμό τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας. Πολλοί καθολικοί εθνικιστές φιλοδοξούν να ενοποιηθούν με την Ιρλανδία, ενώ οι προτεστάντες θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ πολιτικοί από όλες τις πλευρές καταδίκασαν τις συγκρούσεις, τα κύρια κυβερνητικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας κατηγόρησαν το ένα το άλλο.

Το υπερκαθολικό Σιν Φέιν και άλλοι κατηγόρησαν το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Πρώτης Υπουργού Αρλίν Φόστερ για πρόκληση εντάσεων με την ένθερμη αντίθεσή τους στα νέα εμπόδια με το Brexit. Εθνικιστές διατείνονται πως η κατάσταση αυτή «διαγράφει μέρος της ταυτότητάς τους».

Το DUP με τη σειρά του κατέκρινε την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει τους Ιρλανδούς εθνικιστές του Σιν Φέιν σε μια μεγάλη κηδεία πέρυσι που παραβίασε τους κανονισμούς για την COVID-19.

Τα επεισόδια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ πολλών φιλο-βρετανών για νέα εμπόδια μετά το Brexit μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου που πολλοί προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τη βία. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Ο Ιρλανδός ομόλογος του κ. Τζόνσον, Μιχόλ Μάρτιν, κάλεσε το Δουβλίνο, το Λονδίνο και όλα τα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεργαστούν για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Πηγή: naftemporiki.gr