Καταστήματα: Τι θα κάνουν IKEA, Jumbo, McArthurGlen, Smart Park και άλλες μεγάλες αλυσίδες

Οι αποφάσεις για τα καταστήματα - Τι γίνεται με IKEA, Jumbo, McArthurGlen, Smart Park και άλλες μεγάλες αλυσίδες από Δευτέρα. Αντιδράσεις για τον κόφτη των 20 ατόμων.

Καταστήματα: Τι θα κάνουν IKEA, Jumbo, McArthurGlen, Smart Park και άλλες μεγάλες αλυσίδες

Μόνο με τη μέθοδο του click away θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου τα πέντε μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ (δύο σε Αθήνα και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα), καθώς ο νέος πρόσθετος περιορισμός των έως 20 ατόμων σε ένα κατάστημα, καθιστά τη λειτουργία μεγάλων σημείων πώλησης ασύμφορη. Κανονικά θα λειτουργήσει το κατάστημα στον Πειραιά (πρόκειται για μικρό ΙΚΕΑ) και τα έξι pickup points που έχει αναπτύξει ο όμιλος Φουρλή στην Ελλάδα.

Ο «κόφτης»

Ο «κόφτης» των 20 ατόμων προκαλεί έντονο προβληματισμό και στη διοίκηση της αλυσίδας Jumbo, η οποία ανακοίνωσε ότι ανοίγουν τα καταστήματα.

«Αγαπητοί φίλοι των JUMBO, σας ενημερώνουμε ότι όλα μας τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν με την υπηρεσία του ραντεβού . Το ραντεβού ισχύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μόνο για 1 άτομο. Λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» , τα ραντεβού εντός του καταστήματος ΔΕΝ μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα των Σπάτων και του Αμαρουσίου στο Avenue. Ευχαριστούμε πολύ!», αναφέρει η εταιρεία.

«Αφού κλείσετε το ραντεβού σας, θα λάβετε άμεσα email επιβεβαίωσης και 2 ώρες πριν το ραντεβού σας θα λάβετε email & sms υπενθύμισης του ραντεβού. Αν κλείσετε το ραντεβού σας σε λιγότερο από 2 ώρες θα λάβετε άμεσα email & sms επιβεβαίωσης», σημειώνει η εταιρεία.

Σημαντικό οικονομικό κόστος

Ακόμη και οι αλυσίδες εκείνες που αποφάσισαν να ανοίξουν τα φυσικά τους καταστήματα την προσεχή Δευτέρα, καταστήματα πολλών τετραγωνικών μέτρων, όπως αυτά των αλυσίδων ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών και των αλυσίδων DIY (do-it-yourself), επισημαίνουν ότι πρόκειται για απόφαση με σημαντικό οικονομικό κόστος. Αναζητούν δε τρόπους προκειμένου να μειώσουν σε διάρκεια την παραμονή των πελατών στο κατάστημα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Πολλές επίσης είναι οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας που έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για σειρά πρακτικών ζητημάτων όπως το τι θα ισχύει ακριβώς για καταστήματα που εκτείνονται σε πολλούς ορόφους, πώς θα τηρούν δύο παράλληλες ουρές αναμονής (μία για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για click away και μία για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για click in shop) κ.ά. και αναμένουν με αγωνία τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Τέλος, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα πολυκαταστήματα, καθώς και τα εμπορικά κέντρα, ακόμη και αυτά που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen και το Smart Park στα Σπάτα, στα οποία βρίσκονται 165 καταστήματα (εκτός σούπερ μάρκετ και φαρμακείου).

Πηγή: moneyreview.gr