Τα δύο σενάρια για την εστίαση: Εξετάζεται και το άνοιγμα μετά το Πάσχα

Νέα μέτρα στήριξης της εστίασης ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (1/4), τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ο κλάδος είτε τέλη Απριλίου είτε αρχές Μαΐου.

Τα δύο σενάρια για την εστίαση: Εξετάζεται και το άνοιγμα μετά το Πάσχα

Το “πακέτο” μέτρων 330 εκ ευρώ για την εστίαση, που ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καλύπτει και το ενδεχόμενο η άρση των μέτρων για το συγκεκριμένο κλάδο να έρθει τελικά μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει πλέον δύο κυρίως σενάρια στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown: Το πρώτο αφορά σε άνοιγμα της εστίασης στις 26 Απριλίου (το σενάριο για 19 Απριλίου αντικειμενικά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο). Και το δεύτερο, για άνοιγμα μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα ένα πρώτο άνοιγμα Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα και περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 14 Μαϊου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα είναι δεδομένο ότι θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό. Ωστόσο και Πάσχα στο χωριό και ανοιχτές ταβέρνες, τσιπουράδικα, καφετέριες κλπ, ενδέχεται να επιβάρυνε περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση.

Η κυβέρνηση σαφώς θα προτιμούσε το πρώτο σενάριο, καθώς άλλωστε έχει θέσει και επισήμως το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο τον Απρίλιο ως στόχο, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να προχωρήσει τελικά.

Τα νέα μέτρα στήριξης της εστίασης φτάνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να πιάνουν και τις εποχικές επιχειρήσεις σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς και έτσι καλύπτουν όλα τα σενάρια ανοίγματος του κλάδου.

Σημειωτέον ότι η επαναλειτουργία της εστίασης συνδέεται και με τη διαθεσιμότητα των self test, καθώς το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει και υποχρεωτικό έλεγχο στους εργαζόμενους του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στόχος είναι στις 12 Απριλίου να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές του Λυκείου ή έστω της Γ΄ Λυκείου (εξετάζεται το ενδεχόμενο παράλληλα να ανοίξουν και καταστήματα και εμπορικά κέντρα) και στη συνέχεια και οι μαθητές των υπόλοιπων σχολικών τάξεων, με υποχρεωτικό self test ανά εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικό 6 και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για επέκταση ή απόσυρση του μέτρου ανάλογα με τον επιδημιολογικό αντίκτυπο, ενώ η μετακίνηση σε σουπερμάρκετ με κωδικό 2 εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο εντός του δήμου κατοικίας ή σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Ο περιορισμός αυτός όμως δεν ισχύει για αγορές σε καταστήματα λιανεμπορίου με μήνυμα στο 13032.

Πηγή: News247.gr