Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως αφού είχε ήδη «εγκρίνει την οικειοθελή αποχώρηση» από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας «υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης και των μελών των οικογενειών τους», τον Φεβρουάριο, πλέον διατάσσει να φύγουν από τη χώρα.

Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους
Photo Credits: Reuters

Οι ΗΠΑ διέταξαν όσους διπλωμάτες τους δεν είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνουν στις θέσεις τους να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ, όπου εκτυλίσσεται κύμα αιματηρής καταστολής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε την Τρίτη 30 Μαρτίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στο ότι «η ασφάλεια του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού (...) και των Αμερικανών πολιτών είναι η υψηλότερη προτεραιότητα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό και θα συνεχίσει να παρέχει περιορισμένες προξενικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι Βιρμανοί στρατηγοί συνεχίζουν τη φονική καταστολή στην προσπάθειά τους να τελειώνουν με τις διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Μιανμάρ.

Τουλάχιστον 521 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους. Η οργάνωση αυτή μάλιστα εκτιμά πως ο απολογισμός στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς εκατοντάδες συλληφθέντες πολίτες αγνοούνται.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέα ομοβροντία κυρώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr