Ινδονησία: Ανακτήθηκε ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου του Boeing της Sriwijaya Air

Ο εντοπισμός του CVR ίσως επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν το πώς οι χειριστές του αεροσκάφους αντιμετώπισαν τα προβλήματα που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία της 9ης Ιανουαρίου.

Ινδονησία: Ανακτήθηκε ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου του Boeing της Sriwijaya Air

Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Μαρτίου ότι ανακτήθηκε ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου (cockpit voice recorder, CVR) του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737-500 της εταιρείας Sriwijaya Air. Το αεροσκάφος κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιάβας λίγη ώρα μετά την απογείωσή του την 9η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 62 επιβαίνοντες.

Πρόσθεσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) για τον εντοπισμό του δεύτερου από τα επιλεγόμενα μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο CVR ανακτήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών απέφυγε να διευκρινίσει εάν είναι σε καλή κατάσταση και εάν θεωρείται πως τα δεδομένα που περιέχει μπορούν να καταφορτωθούν.

Δύτες βρήκαν το περίβλημα του CVR και τον πομπό εντοπισμού του μερικές ημέρες αφού το Μπόινγκ -σε υπηρεσία 26 χρόνια- κατέπεσε. Ωστόσο, χρειάστηκαν να περάσουν άλλοι σχεδόν τρεις μήνες προτού βρουν την υπόλοιπη μονάδα με τις κάρτες μνήμης στα ρηχά, αλλά λασπωμένα νερά του τομέα όπου βρέθηκε το αεροπλάνο, στα οποία συχνά καταγράφονται ισχυρά ρεύματα.

Χρειάστηκε παρόμοιο χρονικό διάστημα για να βρεθεί ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου του Boeing 737 MAX της Lion Air που είχε συντριβεί σε συγκριτικά μικρή απόσταση το 2018.

Κατά το προκαταρκτικό πόρισμα των ερευνητών αεροπορικών δυστυχημάτων για τη συντριβή του 737 της Sriwijaya, υπήρχε ανισορροπία στην ώθηση που έδιναν οι κινητήρες, κάτι που τελικά οδήγησε το αεροπλάνο να πάρει απότομη κλίση και να κάνει βουτιά στη θάλασσα.

Το προκαταρκτικό πόρισμα αυτό βασίστηκε στα δεδομένα του άλλου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα δεδομένων πτήσης (flight data recorder, FDR), που ανακτήθηκε πολύ πιο σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ