Βραζιλία: Για πρώτη φορά περισσότερα από 100.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Το μακάβριο ρεκόρ υποδεικνύει το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που μοιάζει πλέον με χιονοστιβάδα και αυξάνει ολοένα περισσότερο την πίεση που υφίσταται ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Βραζιλία: Για πρώτη φορά περισσότερα από 100.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες
Από την κηδεία ασθενούς με κορονοϊό στο νεκροταφείο Vila Formosa στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας Photo Credits: Reuters

Στη Βραζιλία καταγράφηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με 100.158 μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το ρεκόρ μολύνσεων -μαζί με 2.777 θανάτους ασθενών με COVID-19- σημειώθηκε την επομένη της υπέρβασης του ορίου των 300.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Οι μακάβριοι αριθμοί της πανδημίας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη χώρα, εν μέσω πολλών προβλημάτων και καθυστερήσεων στην εκστρατεία εμβολιασμού, έλλειψης εθνικού συντονισμού και της εμφάνισης του πιο μολυσματικού και πιο θανατηφόρου παραλλαγμένου στελέχους.

Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής, στους οποίους πλέον συγκαταλέγονται ακόμη και κοινοβουλευτικοί που θεωρούνται προσκείμενοι στον αρχηγό του κράτους, επιρρίπτουν ολοένα περισσότερο την ευθύνη προσωπικά στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται φραστικά πυρά για τις προσπάθειές του να εμποδίσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις πολιτείες, την απαρέσκειά του για τις μάσκες, καθώς και ότι έσπειρε επανειλημμένα στους πολίτες αμφιβολίες για τα εμβόλια.

Ορισμένοι απαιτούν ο πρόεδρος να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών, τον Ερνέστου Αραούζου, για τις δικές του αστοχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Βραζιλίας, ο Χοντρίγκου Πασέκου, δήλωσε την Πέμπτη (25/3) ότι η βραζιλιάνικη διπλωματία πρέπει να βελτιωθεί, συμπληρώνοντας πως επαφίεται στον αρχηγό του κράτους να αποφασίσει εάν θα αλλάξει υπουργό Εξωτερικών.

Πολιτικά και ιδεολογικά στενός σύμμαχος του Μπολσονάρου, ο Αραούζου επικρίνεται ιδίως για τις ατελείωτες συγκρούσεις του με την Κίνα και την αδυναμία του να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων από τις ΗΠΑ.

Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο ανέφεραν ότι αν και θα προτιμούσε να μην αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών του, ενδέχεται τελικά να αντικαταστήσει τον Αραούζου -μέγα οπαδό του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δυσκολεύεται να οικοδομήσει λειτουργική σχέση με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος στα τέλη της περασμένης χρονιάς επέκρινε την «τρεχάλα» για την αγορά εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε να λάβει πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης. Είπε πως σκοπός του είναι να εμβολιάζονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, χορηγούνταν περίπου 350.000 δόσεις ημερησίως.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις άφησε να εννοηθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανοσοποίησης, αγοράζοντας δόσεις εμβολίων και δωρίζοντάς τις στο δημόσιο. Είναι κάθε άλλο παρά σαφές όμως εάν η ιδέα αυτή είναι εφαρμόσιμη, με δεδομένη την κατάσταση στη διεθνή αγορά εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ