ΕΛ. ΑΣ.: Σε 74.712 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 349.750 ευρώ

Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 349.750 ευρώ επιβλήθηκαν την Τετάρτη 24 Μαρτίου σε 74.712 ελέγχους που έγιναν κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία

ΕΛ. ΑΣ.: Σε 74.712 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 349.750 ευρώ

Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 349.750 ευρώ επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 έπειτα από 74.712 ελέγχους. Επίσης, κατέγραψαν 1.064 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (65.176).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

2. Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

4. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερις (4) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

2) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο (2) ιδιοκτήτες γυμναστηρίου, και από 300 ευρώ πρόστιμο σε επτά (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

3) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ και συνέλαβε ιδιοκτήτη οβελιστηρίου, καθώς εξυπηρετούσε δώδεκα (12) καθήμενους πελάτες, στους οποίους επιβλήθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστος για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

4) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ατόμου για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (κορονοϊός), με επιβολή προστίμου 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

5) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε πέντε (5) άτομα για απαγόρευση εισόδου από τρίτες χώρες, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

6) Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 3.00 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 600 ευρώ πρόστιμο σε τέσσερις (4) συμμετέχοντες, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κρήτης.

7) Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

8) Η ΕΑΔ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη ανάρτηση εγγράφου με το μέγιστο αριθμό εισερχόμενων πελατών σε επιχείρηση, και ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από υπάλληλο ιχθυοπωλείου, σε περιοχή του Δήμου Λαρισαίων.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.