Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ

Ήταν 8 το πρωί της 23 Μαρτίου του 1992, όταν συνετελέσθη το απόλυτο φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ

Η αστυνομία παρακολουθούσε ένα ύποπτο βαν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ύστερα από πληροφορία που δέχθηκε ότι η «17 Νοέμβρη» ετοίμαζε κάποιο χτύπημα.

Η πληροφορία είχε έρθει, όπως υποστήριξε αργότερα η αστυνομία, από μια γυναίκα που είχε πολυετή σχέση με μέλος της οργάνωσης και, μόλις αντιλήφθηκε ότι την απατά, ζήλεψε και αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία. Τέσσερις αστυνομικοί των ΕΚΑΜ έσπευσαν στο σημείο και παρακολουθούσαν το βαν, όταν είδαν έναν τύπο με περούκα που τον θεώρησαν ύποπτο. Αμέσως ένας από τους αστυνομικούς έτρεξε να τηλεφωνήσει στα κεντρικά για να δώσει τον αριθμό του βαν, ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν κλεμμένο. Το θράσος των τρομοκρατών ήταν τέτοιο, που ο άνθρωπος με την περούκα ακολούθησε τον αστυνομικό την ώρα που έκανε το τηλεφώνημα.

Η επιβεβαίωση ότι το βαν είχε κλαπεί δεν ωφέλησε σε τίποτα την αστυνομία. Το αυτοκίνητο της αστυνομίας κυνήγησε το βαν, αλλά δεν πέτυχε κάτι. Στη στροφή προς τα Τουρκοβούνια ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος έχασε το βαν, αφού για κάποιον λόγο, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, έστριψε προς την Κηφισίας. Η αστυνομία μόλις είχε υποστεί ένα τεράστιο φιάσκο, αφού είχε την ευκαιρία να πιάσει τα μέλη της «17 Νοέμβρη» την ώρα της πρόβας του χτυπήματος, που όπως είχε πληροφορήσει η γυναίκα στο τηλεφώνημα θα γινόταν τέσσερις μέρες αργότερα.

Η αστυνομία απέκρυψε το γεγονός για έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι που αποκαλύφθηκε το χρονικό του φιάσκου, που έμεινε στην Ιστορία ως φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, παραδέχθηκε πως «μονάδα των ΕΚΑΜ που πήρε μέρος στην επιχείρηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της». Μάλιστα ο υπουργός δήλωσε τότε πως «από την αστυνομία υπήρχαν “διαρροές” προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Το φιάσκο είχε ως αποτέλεσμα ο τότε επικεφαλής των ΕΚΑΜ, Μιχάλης Μαυρουλέας, να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Η «17 Νοέμβρη» έβγαλε μια προκήρυξη στις 8 Μαΐου του 1992, όπου ανέφερε ότι τα μέλη έκαναν συχνά πρόβες πριν από τα χτυπήματα και πως ο Μαυρουλέας ενήργησε συνετά, γιατί αν έδινε εντολή στους αστυνομικούς να πλησιάσουν στο βαν, τότε θα ακολουθούσε ανταλλαγή πυρών.

Αυτό ήταν το τρίτο φιάσκο για την αστυνομία όσον αφορά τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη». Και το 1989 και το 1991 η αστυνομία αιφνιδιάστηκε. Στη Λουίζης Ριανκούρ η αστυνομία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Και παρόλο που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες, έμεινε με άδεια χέρια.

Τελικά τα μέλη της «17 Νοέμβρη» συνελήφθησαν και η οργάνωση εξαρθρώθηκε 10 χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2002, ύστερα από την πρόωρη έκρηξη της βόμβας που πήγαινε να τοποθετήσει ο Σάββας Ξηρός στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά.

ME MIA MATIA...
1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.
1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά», που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες που δούλευαν στο λιμάνι πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στον νέο κόσμο για τους Έλληνες.
1919: O Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία I Fasci Italiani del Combattimento (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.
1929: Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρεται για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.
1956: Το Πακιστάν γίνεται η πρώτη ισλαμική δημοκρατία του κόσμου.
1972: Ο μοτοσικλετιστής Έβελ Κνίβελ σπάει 93 κόκαλα όταν πηδάει πάνω από 35 παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
1980: Στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου συλλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο, για εμπλοκή στο παράνομο στοίχημα. Φυλακίζονται οι ποδοσφαιριστές Πάολο Ρόσι, Αλμπερτόσι, Σαβόλντι και Τζορντάνο. Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάζονται στη Β’ Κατηγορία.
1981: Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα, κοντά στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ, ο Βρετανός πρωταθλητής της μοτοσικλέτας Μάικ Χέιλγουντ.
2017: Ο παραολυμπιονίκης στα 50 μ. πρόσθιο και σημαιοφόρος Βασίλης Τσαγκάρης πυροβολεί και σκοτώνει μέσα στο πρακτορείο του στο Μοσχάτο τον 47χρονο ξενοδόχο Μάριο Λουκόπουλο.
2020: Ο ΕΣΑΚΕ αποφασίζει την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Α1 λόγω της πανδημίας του COVID-19.