Η φορολογία τυχερών παιχνιδιών μοιράζει εκατομμύρια, σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ

Οικονομική ενίσχυση ενόψει για τις ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ,   από τη φορολογία κερδών στα τυχερά παιχνίδια. Ποια τα ποσά και οι προϋποθέσεις προκειμένου οι ομάδες να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση.

Η φορολογία τυχερών παιχνιδιών μοιράζει εκατομμύρια, σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ

Σημαντική οικονομική ενίσχυση για τα σωματεία σε ποδοσφαίρου, πόλο, βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ προβλέπει η απόφαση 114021, σύμφωνα με την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για τον τρόπο που θα μοιραστούν τα χρήματα από τον νόμο 4764/2020 και συγκεκριμένα από το άρθρο 79, που αφορά στη φορολογία κερδών στα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το άρθρο 79, ένα ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με την απόφαση 114021 που εκδόθηκε στις 19 Μαρτίου, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης το ποσό που θα προκύψει από τον νόμο θα διατεθεί στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά 50% και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατά 50%.

Super League - 22.000.000 ευρώ.

Super League 2 -7.500.000 ευρώ.

Basket League- 7.500.000 ευρώ.

Volley League ανδρών- 4.000.000 ευρώ

Α1 μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ γυναικών, ποδόσφαιρο γυναικών, πόλο γυναικών, χάντμπολ γυναικών -1.500.000 ευρώ

Α1 χάντμπολ ανδρών-1.700.00 ευρώ

Από το 50% του επαγγελματικού αθλητισμού το 8% θα διατεθεί στις ομάδες της Volley League ανδρών και ως το ποσό των 4.000.000 ευρώ. Μια οικονομική ενίσχυση που αν φτάσει στο μάξιμουμ και μοιραστεί στις 8 ομάδες θα φτάσει στο ποσό των 500.000 ευρώ για την κάθε ομάδα.

Η Volley League γυναικών θα μοιραστεί ένα ποσό που δεν μπορεί να ξεπερνάει το 1.500.000 ευρώ και θα αναλογεί στο 3% του ποσού που αναλογεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η εν λόγω καταβολή θα γίνεται δύο φορές ανά έτος, η πρώτη έως την 15η Ιουλίου και η δεύτερη έως την 15η Ιανουαρίου, ενώ θα ξεκινήσει να καταβάλει για πρώτη φορά χρήματα στις ομάδες της Α1 γυναικών την 15η Ιανουαρίου του 2022.

Οι προϋποθέσεις «παγίδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταβληθούν τα ανωτέρω ποσά στις ομάδες των Volley League ανδρών και γυναικών θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 4 οι ομάδες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα έσοδα της χρηματοδότησης από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών, εισιτήρια. Σε περίπτωση που το ποσόν από αυτές τις πηγές είναι μικρότερο από το ποσό που τους αναλογεί από την παρούσα χρηματοδότηση θα παίρνουν ποσό ίσο με τα έσοδα από τις δικές τους πηγές.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το ποσό που θα λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.

Λόγω της πανδημίας, φέτος τα λεφτά θα δοθούν χωρίς περιορισμούς, αλλά από του χρόνου θα υπάρχουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Υπάρχουν και χρήματα για τις ομάδες που θα παίζουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και θα αυξάνονται ανάλογα με την πορεία τους στις διοργανώσεις. Όσο πιο μακρυά φτάνουν, τόσο θα αυξάνεται και το ποσόν.

Με πρόχειρους υπολογισμούς ο Ολυμπιακός θα εισπράξει 600.000 ευρώ μόνο από το βόλεϊ ανδρών, γυναικών και το ποσό θα αυξηθεί με τις επιχορηγήσεις του πόλο, του μπάσκετ γυναικών, του χάντμπλ κλπ

Η Υπουργική απόφαση αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

Αντικείμενο - Σκοπός

1.Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εξειδίκευση των διατάξεων του άρθρου 79 του ν. 4764/2020, δυνάμει του οποίου αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001 (Α' 266), σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της χρηματοδότησης στις αθλητικές ομάδες.

2.Η εν λόγω χρηματοδότηση είναι έσοδο της αθλητικής ομάδας και επί αυτής τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 2725/1999.

3.Το ποσό που θα εισπράττουν οι αθλητικές ομάδες από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των φυτωρίων των αθλητικών ομάδων, για την συντήρηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών.

4.Από το ποσό που θα λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες, με τον τρόπο και τα κριτήρια που κατωτέρω καθορίζονται, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.

5.Ειδικά αναφορικά με την πρώτη καταβολή που θα γίνει, για το τρέχον έτος, ορίζεται ρητά ότι εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της παρ. 4 και θεωρείται ως ενίσχυση των αθλητικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία.

Άρθρο 3

Τρόπος κατανομής του ποσού από την φορολογία των κερδών

Ειδικά για το 2021, έτος πανδημικής κρίσης, το ποσοστό επί του ποσού της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που θα διατεθεί στη Γ.Γ.Α., ορίζεται στο 60%, ενώ στην συνέχεια σε τουλάχιστον 50%.

Άρθρο 4

Δικαιούχοι χρηματοδότησης - Προϋποθέσεις

1)Δικαιούχοι της χρηματοδότησης είναι οι αθλητικές ομάδες, οι επαγγελματικές και εκείνες οι ερασιτεχνικές που φέρουν ειδική αθλητική αναγνώριση με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) και έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

2)Οι δικαιούχοι, κατά την προηγούμενη παράγραφο, της χρηματοδότησης από την φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων οφείλουν να έχουν συμπληρώσει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβάλλεται το ποσό της χρηματοδότησης.

3)Στη Γ.Γ.Α. δημιουργείται Μητρώο ΑΑΕ και ΤΑΑ, στο οποίο θα πρέπει οι επαγγελματικές ομάδες (ΑΑΕ) να εγγραφούν καταχωρώντας τα στοιχεία τους. Ειδικότερα, οι ΑΑΕ και τα ΤΑΑ, υποχρεούνται να προσκομίσουν στο Τμήμα Επαγγελματικών Διοργανώσεων της Διεύθυνσης Επαγγελματικού Αθλητισμού και Επαγγελμάτων Αθλητισμού, στη Γ.Γ.Α. τα εξής δικαιολογητικά:

α) επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού τους.

β) βεβαίωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ (ισχύει μόνο για τις ΑΑΕ)

γ) επικυρωμένο αντίγραφο πρακτικών Δ.Σ. από το οποίο να προκύπτει η σύνθεση του Δ.Σ. και η νόμιμη εκπροσώπηση του δικαιούχου,

δ) έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΙΒΑΝ σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδος, του δικαιούχου και ότι είναι ο νόμιμος δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού,

ε) βεβαίωση εκτυπωμένη από το taxis από την οποία να προκύπτει ο ΑΦΜ του δικαιούχου.

4)Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο η αθλητική ομάδα να είναι υποχρεωτικά αποκλειστικός δικαιούχος.

5)Προκειμένου να εισπράξουν οι αθλητικές ομάδες που είναι δικαιούχοι της χρηματοδότητης, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας). Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές είναι μικρότερο από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται, θα εισπράττουν από την χρηματοδότηση έως του ποσού των εσόδων τους.

Άρθρο 5

Διανεμόμενο Ποσό

1)Το ποσό που θα λαμβάνει η Γ.Γ.Α. από την ως άνω φορολογία, θα κατανέμεται ισόποσα σε έκαστο του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά ποσοστό 50% εις έκαστο.

2)Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

i.Α' Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου - Super League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 50% και έως του ποσού των 22.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ii.Α2 Επαγγελματική Κατηγορία - Super League 2 - Football League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέ- χουσες στην κατηγορία ομάδες.

III.Α1 Ανδρών Μπάσκετ - Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iv. Α1 Ανδρών Βόλεϋ - Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ν. Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 12% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

3)Στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

i. Α1 Γυναικών Ποδοσφαίρου ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ii. Α1 Γυναικών Μπάσκετ ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iii. Α1 Βόλεϋ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

iv. Α1 Πόλο Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ν. Α1 Πόλο Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

vi. Α1 Χάντμπολ Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

vii. Α1 Χάντμπολ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

viii.Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία, ποσοστό 39% και έως του ποσού των 19.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

ix.Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 9% και έως του ποσού των 4.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

4)Εθνικές Ομάδες: Αναφορικά με τις Εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος και κάθε ηλικιακής κατηγορίας, θα κατανέμεται ποσοστό 30% και έως του ποσού των 15.000.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των διοργανώσεων που θα συμμετέχουν εθνικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

5)Υποχρεωτικά το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή, για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

6)Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της παρούσας και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 προκαταβάλλεται στην Α' Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου - Super League 1 ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσό 22.000.000 ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Super League 2 προκαταβάλλεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ - Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ - Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται προκαταβάλλεται ποσό 1.200.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στις 29 Μαρτίου 2021 και κατανέμονται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.