Ισπανία: Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Εκατοντάδες διαδήλωσαν για να αφεθεί ελεύθερος ο 32χρονος ράπερ, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο. 

Ισπανία: Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο ράπερ Πάμπλο Χασέλ
Photo Credits: AFP

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Ισπανίας, κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, το Σάββατο (21/3) το βράδυ για να ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος ο Πάμπλο Χασέλ. Ο ράπερ έχει φυλακιστεί από τα μέσα του Φεβρουαρίου εξαιτίας αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στις οποίες καταφερόταν εναντίον της μοναρχίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Φωνάζοντας «Λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ» και «είμαστε οι αντιφασίστες», εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στη Μαδρίτη, σε ήρεμο κλίμα, προτού διαλυθούν κατ’ απαίτηση της αστυνομίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Βαρκελώνη, επίκεντρο των διαδηλώσεων σε ένδειξη υποστήριξης του καταλανού ράπερ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από ένα πανό που απαιτούσε «πλήρη αμνηστία για τον Πάμπλο Χασέλ», και σε αυτή την περίπτωση σε ειρηνική ατμόσφαιρα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του ίδιου πρακτορείου.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις ήταν θεαματικά διαφορετικές από εκείνες του Φεβρουαρίου, που είχαν σημαδευτεί από επεισόδια.

Συγκεντρώσεις επρόκειτο να γίνουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Πάλμα δε Μαγιόρκα.

Ο Χασέλ, 32 ετών, καταδικάστηκε σε εννιά μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της «τρομοκρατίας», διότι μέσω Twitter χαρακτήρισε τον μονάρχη Χουάν Κάρλος τον Α' «μαφιόζο», έπλεξε το εγκώμιο ανθρώπων που ενέχονταν σε επιθέσεις και κατηγόρησε την αστυνομία για δολοφονίες και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών.

Η σύλληψή του τη 16η Φεβρουαρίου έγινε αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία, αλλά και να βαθύνει το χάσμα στην κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα Ουνίδος Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλώσεων.

Πυροδότησε επίσης, σειρά διαδηλώσεων και σε αρκετές περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων, από τη Βαρκελώνη μέχρι τη Μαδρίτη, τη Βαλένθια και τη Γρανάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας