Μπάιντεν: «Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική και πρέπει να σταματήσει»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση της βίας κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής στις ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη φονική επίθεση στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Μπάιντεν: «Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική και πρέπει να σταματήσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκαν την Τζόρτζια και συναντήθηκαν με ηγέτες και δικαστικούς από την κοινότητα των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής. Η πολιτεία συγκλονίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων από έναν νεαρό άνδρα σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα. Έξι από τα θύματα της φονικής επίθεσης ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Ο πρόεδρος κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να σταθούν ενωμένοι ενάντια στο μίσος και έδωσε εντολή να κυματίζει μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι η αύξηση των επιθέσεων εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινότητα μπήκε στο στόχαστρο λόγω της πανδημίας του νέου κορoνοϊού. Η νόσος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Χθες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η βία επιδεινώθηκε από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφερόταν επανειλημμένως στον νέο κορoνοϊό ως «ο ιός της Κίνας».

«Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα του δράστη ένα ξέρουμε: οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής ανησυχούν και στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ξυπνούσαν κάθε μέρα με το αίσθημα ότι η ασφάλειά τους και αυτή των αγαπημένων τους προσώπων βρισκόταν σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και εξαρτάται από όλους μας να το κάνουμε αυτό να σταματήσει», δήλωσε, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να υιοθετήσουν νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους, το οποίο θα επεκτείνει την αναθεώρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των εγκλημάτων μίσους που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.

Η Χάρις, η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασιατικής καταγωγής, συνέδεσε τη βία με την μακρά ιστορία ρατσισμού στις ΗΠΑ.

«Ο ρατσισμός είναι πραγματικός στην Αμερική και πάντα ήταν. Η ξενοφοβία είναι πραγματική στην Αμερική και πάντα ήταν. Ο σεξισμός επίσης», δήλωσε η Χάρις, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος κι εγώ δεν θα σιωπήσουμε. Δεν θα το ανεχτούμε. Πάντα θα μιλάμε κατά της βίας, των εγκλημάτων μίσους και των διακρίσεων όπου και όποτε διαπράττονται».

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 21χρονο για τις δολοφονίες των οκτώ ανθρώπων που διαπράχθηκαν την Τρίτη (16/3). Οι ανακριτές δήλωσαν ότι ο ύποπτος, κάτοικος περιοχής της πόλης αυτής, ο οποίος είναι λευκός, άφησε να εννοηθεί ότι οδηγήθηκε στη διάπραξη βίας από σεξουαλική απογοήτευση. Ωστόσο, πολιτικοί ηγέτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των πολιτών εικάζουν ότι οι δολοφονίες αυτές είχαν τουλάχιστον εν μέρει ως κίνητρο ένα αίσθημα κατά της ασιατικής κοινότητας.

Πηγή: naftemporiki.gr