Τι αλλάζει: μετακινήσεις, ωράρια, κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, καθεδρικοί ναοί, ψάρεμα

Όλες οι αλλαγές σε μετακινήσεις, ωράρια, κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, ψάρεμα. Τι ισχύει για τους καθεδρικούς ναούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Τι αλλάζει: μετακινήσεις, ωράρια, κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, καθεδρικοί ναοί, ψάρεμα

Σε νέο μείγμα μέτρων με στοχευμένη χαλάρωση απαγορεύσεων αλλά πιο επιθετική πολιτική ανίχνευσης και παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας προχώρησαν την Παρασκευή κυβέρνηση και ειδικοί.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Ενιαίο ωράριο μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για ολόκληρη τη χώρα. Το νέο ωράριο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο (20.03.2021).
  • Επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων από την ερχομένη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού «6» χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.
  • Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με δυνατότητα επίσκεψης έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Και πάλι είναι απαραίτητη η αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 ενώ η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
  • Ανοιγμα των καθεδρικών και μόνο ναών σε κάθε δήμο της χώρας. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ και όριο τους 20 πιστούς. Οι προβλέψεις αφορούν στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Ενα self test την εβδομάδα για όλους

Επιπλέον ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τη νέα δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες για δωρεάν ατομικά τεστ τα οποία θα μπορούν άπαντες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για ένα ατομικό rapid τest την εβδομάδα.

Πρόκειται για νέου τύπου τεστ, για την προμήθεια των οποίων θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ, και όχι συνταγογράφηση.

Περιγράφοντας τον στόχο της κυβέρνησης με τα μαζικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σκοπός είναι αφενός ο έλεγχος της διασποράς και αφετέρου η διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή διενεργούνται κάθε εβδομάδα 300.000 τεστ, αριθμός που δυνητικά μπορεί να φτάσει πλέον τα 100 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλους τους πολίτες».

Τα τεστ αναμένεται να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία να κάνουν ένα την εβδομάδα.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο

Μεταβολές στη διαβάθμιση του επιδημιολογικού φορτίου συγκεκριμένων περιοχών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:
– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
– ο δήμος Καρδίτσας

Σημειώνεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Π.Ε Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:
– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο
– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Πηγή: kathimerini.gr