Κορονοϊός: Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για κομμωτήρια, πάρκα, μετακινήσεις, ψάρεμα, λιανεμπόριο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με στόχο την εξέταση της αποδοτικότητας των μέτρων και την σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών.  Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για κομμωτήρια, πάρκα, μετακινήσεις, ψάρεμα, λιανεμπόριο

Κορονοϊός: Οι  εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για κομμωτήρια, πάρκα, μετακινήσεις, ψάρεμα, λιανεμπόριο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με στόχο την εξέταση της αποδοτικότητας των μέτρων και την σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr έχει «κλειδώσει» η αλλαγή της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Κατά τη σχετική εισήγηση από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα, θα πάει στις 9 μ.μ., επιμηκύνοντας τόσο τη δυνατότητα για βασικές αγορές, όπως το σούπερ μάρκετ, αλλά και για περίπατο – ατομική άσκηση.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Στον αντίποδα και σε ό,τι αφορά το sms «6», το πλαίσιο φέρεται να προτείνεται να παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται με αυτοκίνητο εκτός ακτίνας δύο χιλιομέτρων.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των ειδικών μέχρι στιγμής:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επανέρχεται στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • Φρένο στην μετακίνηση με ΙΧ με τον κωδικό 6
  • Να ανοίξουν ξανά οι πύλες σε πάρκα, παιδικές χαρές και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε ο κόσμος να μην μαζεύεται σε σπίτια
  • Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.
  • Προς άνοιγμα και το ψάρεμα.

Τα σενάριο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πάντως το επικρατέστερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αναμένονται στις 6 το απόγευμα.