Εθνική Πινακοθήκη: Εντυπωσιάζουν οι ανακαινισμένοι χώροι - Ανοίγει συμβολικά στις 24 Μαρτίου (vid)

Η κάμερα της ΕΡΤ μπήκε στους εντυπωσιακούς χώρους της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα ανοίξει συμβολικά στις 24 Μαρτίου για την επέτειο των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Εθνική Πινακοθήκη: Εντυπωσιάζουν οι ανακαινισμένοι χώροι - Ανοίγει συμβολικά στις 24 Μαρτίου (vid)

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στην Εθνική Πινακοθήκη, που θα ανοίξει συμβολικά στις 24 Μαρτίου για να υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες, οι οποίοι θα παραβρεθούν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία. Η κάμερα της ΕΡΤ μπήκε στους ανακαινισμένους χώρους, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί οι θαυμάσιοι πίνακες Ελλήνων ζωγράφων.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης είναι σχεδόν έτοιμο. Οι πρόσθετοι χώροι εντυπωσιάζουν με τη μοντέρνα αισθητική τους. Στο εξωτερικό περιβάλλον ένα γλυπτό του Ροντέν επιβάλλεται μπροστά στην είσοδο, παραδίπλα γλυπτά του Τakis και του Γιώργου Νικολαΐδη. Εσωτερικά οι πλέον ενδιαφέροντες πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα. Για «μία έκθεση η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις πολύτιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και ένα κτίριο που πλέον εξασφαλίζει μία θέση στα μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης και του κόσμου» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στον πρώτο όροφο, στην πτέρυγα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δωρητή των 13 από τα 60 εκατομμύρια που στοίχισε η επέκταση των χώρων της Εθνικής Πινακοθήκης, οι πίνακες με σκηνές από την Επανάσταση του Βρυζάκη, του Ιακωβίδη, του Γύζη και άλλων που απαθανάτισαν με τη φαντασία τους μεγάλες στιγμές και πρόσωπα του αγώνα της Ανεξαρτησίας.

«Η Εθνική Πινακοθήκη έχει μια πολύ μεγάλη συλλογή αφιερωμένη στην Επανάσταση. Έχουμε κι ένα Μουσείο αφιερωμένο στον Αγώνα στο Ναύπλιο. Ήταν πολύ φυσικό λοιπόν να επιλεγεί η Εθνική Πινακοθήκη για πολλούς λόγους», δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Ειρήνη Λαμπράκη-Πλάκα.

Στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης, όλοι οι ανάδοχοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες, εργάζονται νυχθημερόν για την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών. Τα επίσημα εγκαίνια προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

«Μένουν οι φυτεύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν όλες μαζί (διότι είναι η εποχή). Τα φυτά θα είναι ελληνικά και χρειάζονται και ο Απρίλιος και ο Μάιος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

«Όταν τελειώσει η συμφορά με τον Covid, θα μπορέσει το ελληνικό κοινό να πλημμυρίσει αυτούς τους χώρους και να χαρεί αυτά τα έργα που προορίζονται για αυτούς», τόνισε η Ειρήνη Λαμπράκη-Πλάκα. Το σημαντικό έργο της νέας Εθνικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κατά 50%. Τα υπόλοιπα των 60 εκατομμυρίων αντλήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων -συν τα 17 εκατομμύρια με τα οποία συνέβαλαν οι χορηγοί.

Πηγή: parapolitika.gr