Ρωσία: «Οι ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για τις δηλώσεις Μπάιντεν»

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία: «Οι ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για τις δηλώσεις Μπάιντεν»

Η Ρωσία επιθυμεί να ακούσει μια «συγγνώμη» από τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «φονιά».

Ο εκπρόσωπος του Κρελμίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μπάιντεν «πολύ κακές» και πρωτόγνωρες.

«Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου είναι πολύ κακές. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα μας», επισήμανε ο Πεσκόφ. «Και πλέον ξεκινάμε από αυτή την αρχή», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τετάρτη (17/3), από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι», όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι φονιάς. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ψυχή και ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ -εμπλοκή την οποία το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Μόσχα μετά τη συνέντευξη Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι καλεί τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις για το μέλλον των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ο πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ πρόκειται να αναχωρήσει το Σάββατο (20/3) από τις ΗΠΑ.

«Ο πρεσβευτής εκλήθη στη Ρωσία για διαβουλεύσεις, για την επανεξέταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Η προσέγγισή μας θα εξεταστεί και μέσω των διαβουλεύσεων με τον πρεσβευτή μας που εκλήθη στη Μόσχα», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Η ανάκληση ενός πρεσβευτή -επισήμως η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση «πρόσκληση»- είναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «προσέβαλε» όλους τους Ρώσους και «επιτέθηκε» στη χώρα του.

Από την πλευρά του, ένας από τους αντιπροέδρους της κάτω βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε «να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή είναι το μόνο λογικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο (μέτρο), αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά», έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.

Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη επισήμως στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας