Παναθηναϊκό Στάδιο: Γιατί φωτίστηκε πράσινο απόψε (17/3)

Με πράσινο χρώμα φωταγωγείται απόψε (17/3)  το Παναθηναϊκό Στάδιο, γιορτάζοντας την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου και τους δεσμούς Ιρλανδίας και Ελλάδας.

Παναθηναϊκό Στάδιο: Γιατί φωτίστηκε πράσινο απόψε (17/3)

«Του Αγίου Πατρικίου μνημεία "πρασινίζουν", καθώς πράσινο είναι το χρώμα της Ιρλανδίας. Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι πράσινο σήμερα γιορτάζοντας την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου και τους δεσμούς Ιρλανδίας και Ελλάδας, αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στη χώρα μας.

Επίσης, εκφράζει την ευγνωμοσύνη στους Έλληνες που γιορτάζουν την ημέρα αυτή με το υπέροχο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και τις ευχαριστίες τους στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το υπουργείο Πολιτισμού «για τη γενναιοδωρία τους που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτό το εγχείρημα».

Πέρυσι, φωταγωγήθηκε με πράσινο χρώμα, με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, η Πύλη του Αδριανού.

Όπως εξηγεί σε άλλη ανάρτησή της η ιρλανδική πρεσβεία: «Την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου πρασινίζουμε μερικά από τα πιο όμορφα μνημεία της Ιρλανδίας, για να σηματοδοτήσουμε την εθνική μας ημέρα και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπά μας».

Ποιος είναι ο Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και επίσκοπος. Θεωρείται ο προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, μαζί με την Αγία Μπρίγκιντ του Κίλνταρε και τον Άγιο Κολούμπα, επονομαζόμενος "Σούκατ". Άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.

Γεννήθηκε στο Αίιλκλάιντ της Σκωτίας από πατέρα Ρωμαίο άποικο με το όνομα Καλπόρνιος (Calpornius). Σε νεαρή ηλικία απήχθη από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε επί 6 χρόνια ως αγρότης του εκεί ευπατρίδη Μίλιουκ.

Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου και το 432 χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος. Τότε στάλθηκε από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία προκειμένου να καταπολεμήσει την αίρεση των Πελαγιανών, αλλά και για την περαιτέρω διάδοση του Χριστιανισμού.

Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Άρμαγκ, ζώντας υποδειγματικό βίο. Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου.

Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι αργία στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Καναδική επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ. Γιορτάζεται γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.