Μετρό Γραμμή 4: Σε άλσος Βεΐκου και Σταθμό Κατεχάκη τα πρώτα δυο εργοτάξια - Ο προσωρινός ανάδοχος

Eγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Σε άλσος Βεΐκου και Σταθμό Κατεχάκη αναμένονται τα πρώτα δυο εργοτάξια

Μετρό Γραμμή 4: Σε άλσος Βεΐκου και Σταθμό Κατεχάκη τα πρώτα δυο εργοτάξια - Ο προσωρινός ανάδοχος

Ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το κυρίως έργο, που αφορά στην κατασκευή της νέας Γραμμής 4 της Αθήνας. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Αττικό Μετρό, εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM που πλέον είναι προσωρινή ανάδοχος του έργου.

Όπως φαίνεται στην απόφαση η κοινοπραξία έδωσε προσφορά 1,15 δισ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ), δηλαδή έκπτωση κατά 12,1%. Τώρα η Κ/Ξ καλείται να προσκομίσει επικαιροποιημένα, όπου απαιτείται, δικαιολογητικά και στη συνέχεια να ελεγχθούν. Κατόπιν ο προσυμβατικός έλεγχος θα ολοκληρωθεί με την υποβολή της σύμβασης για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Προτελευταίο βήμα θα είναι η παρουσίαση στη Βουλή, από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Νίκο Κουρέτα και τέλος θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. Αυτό υπολογίζεται να γίνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Μία νέα γραμμή

Να θυμίσουμε πως η νέα γραμμή 4 του Μετρό θα διαθέτει περίπου 13 χιλιόμετρα νέας υπόγειας γραμμής και 15 νέους σταθμούς. Η γραμμή 4 θα συνδέεται σε αυτή την πρώτη φάση στον Ευαγγελισμό με τη γραμμή 3 και στο Πανεπιστήμιο με τη γραμμή 2 (ο αντίστοιχος σταθμός της γραμμής 4 θα ονομάζεται Ακαδημία και η σύνδεση θα γίνεται μέσω υπόγειας διάβασης).

Το έργο θα διαρκέσει 96 μήνες και κατά τη διάρκεια του η Αθήνα, θα ξαναζήσει στιγμές της δεκαετίας του 1990. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι πρόδρομες εργασίες και να ξεκινήσει επίσημα η κατασκευαστική περίοδος για μία νέα γραμμή, 30 σχεδόν χρόνια μετά την εκκίνηση κατασκευής των γραμμών 2 και 3.

Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι πρόδρομες εργασίες είναι μέρος της κατασκευής του Μετρό. Μέχρι και σήμερα αυτές οι εργασίες συμπεριλαμβάνονταν στην σύμβαση κατασκευής. Με τον ν.4412 υπήρξε διαχωρισμός τους με την ελπίδα τα έργα να επιταχυνθούν. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο διαγωνισμοί, αλλά το αντικείμενο αφορά στο ίδιο έργο.

Τα πρώτα δύο εργοτάξια αναμένεται να στηθούν στα άκρα της γραμμής, δηλαδή στο Άλσος Βεΐκου (στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής) και στο Γουδή (πίσω από το σταθμό Μετρό Κατεχάκη). Εκεί θα προετοιμαστεί το έδαφος για την μελλοντική έλευση των δύο ΤΒΜ (μετροπόντικες) που θα αναλάβουν την διάνοιξη των 133 χιλιομέτρων. Εργοτάξια θα στηθούν συνολικά σε 15 σταθμούς και 9 φρέατα. Στις πρόδρομες θα γίνει η κατάληψη των εργοταξιακών χώρων, η παράκαμψη δικτύων και αρχαιολογικές εργασίες. Το έργο των πρόδρομων εργασιών το αναλαμβάνει η ΕΡΕΤΒΟ.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η παράλληλη συνεργασία πρόδρομων και κυρίως έργων, δηλαδή των δύο εργολάβων, για να μην εμφανιστούν φαινόμενα καθυστερήσεων. Αυτό θα μπορέσει να γίνει με την εποπτεία της Αττικό Μετρό αλλά και του ανεξάρτητου μηχανικού που ειδικά σε αυτό το έργο θα κληθεί να λειτουργήσει με ακρίβεια. Να σημειώσουμε πως αυτό το διάστημα τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός και εκτιμάται ότι θα δώσουν το παρών όλες οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πηγή: ypodomes.gr