Προς πώληση ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας

Προς πώληση το ιστορικό ξενοδοχείο «Αίολος», του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1837. Η τιμή του αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Προς πώληση ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας

Προς πώληση διατίθεται το ξενοδοχείο «Αίολος», στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1837.

Το κτίριο αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους που χτίστηκε εξαρχής γι’ αυτόν τον σκοπό – έως τότε οι ταξιδιώτες φιλοξενούταν σε πανδοχεία ενώ από το 1832 λειτουργούσε στο Μοναστηράκι το ξενοδοχείο «Ευρώπη» από έναν Ιταλό και την Αυστριακή σύζυγό του.

Σήμερα το κτίριο, στο οποίο έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης, βρίσκεται προς πώληση σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newmoney.gr το οποίο σημειώνει ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι η αναβίωσή του ως ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο τελικά να ευοδωθεί ο σχετικός σχεδιασμός.

Αίολος: Στο υπόγειό του «κρύβει» τα ερείπια της βιβλιοθήκης του Αδριανού (pics)

Η ανέγερση του «Αίολος» ξεκίνησε το 1835 και ολοκληρώθηκε το 1837, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην περιοχή όπου βρισκόταν η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Διέθετε είκοσι πέντε δωμάτια και στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Τα μοναδικά του διακοσμητικά στοιχεία ήταν τα ακροκέραμα στη στέγη, τα μπαλκόνια με τα μαρμάρινα φουρούσια και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του παραμένει άγνωστος.

«Τα ερείπια της βιβλιοθήκης παραμένουν στο υπόγειο του διατηρητέου μέχρι σήμερα» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Sotheby’s Realty στην οποία υπάρχει η αγγελία πώλησής του.

Το Sotheby’s Realty αναφέρει πως στο 1.080 τετραγωνικών μέτρων κτίριο «στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας» έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ενίσχυσης ενώ έχει την δυνατότητα πλήρους ανακαίνισης ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά ως ξενοδοχείο ή να λειτουργήσει ως γκαλερί ή μουσείο. Στην αγγελία γίνονται αναφορές και στη μοναδική του ιστορική αξία, αλλά και στο μαρμάρινο μπαλκόνι με την επιγραφή «1837», τη χρονιά ολοκλήρωσης της κατασκευής του.

Η τιμή του στο Sotheby’s Realty αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: lifo.gr