Ο ΕΟΦ αναμένει την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την πιθανή επικινδυνότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο ΕΟΦ αναμένει την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα (15/3) πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη (18/3) μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή (14/3) ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο EMA θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18/3

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη 16/3) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο» ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται "η ασθένεια" για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών» υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ